Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Herrarna vann, brakförlust för damerna

Herrarna vinner och damerna förlorar. Så har landskampen sett ut för finländarna de senaste tio åren. Den här gången hoppades damerna på att bryta förbannelsen genom debutanter som Ella Räsänen – men ännu räckte det inte till.

Finland och Sverige hade en sak gemensamt inför landskampen: båda var ute efter minsta lilla plåster som kunde erbjudas efter ett tungt VM i Daegu.
Riktigt så stora bandage fanns inte att få på Olympiastadion och traditionen höll i sig då de svenska damerna kammade hem poängen i övertygande stil medan herrarna tänjde sig till en dramatisk seger med 206–194.
– Jag har faktiskt varit med och vunnit landskampen också, protesterar Merja Korpela när Hbl frågar henne hur det kommer sig att damerna har så oerhört svårt att besegra Sverige i landskampen.
I går vann Korpela släggtävlingen, men som helhet gick det sämre. De svenska damerna har nu avgått med segern elva år på raken.
Släggkastaren själv är inte säker på hur många landskamper hon har bakom sig. Det rätta svaret är fjorton.
– Kanske man kan tala om någon sorts generationsskifte. Finland har många debutanter på damsidan i år, säger Korpela.


Personbästa för Räsänen


De flesta av debutanterna har först varit med i ungdomslandskampen, för att sedan ta steget ut på Olympiastadion eller Ullevi. Ella Räsänen gjorde tvärtom och kastade sig ut i hetluften direkt på 400 meter.
Den chansningen lönade sig. 17-åringen blev andra på tiden 53,44, vilket är en rejäl förbättring av hennes personbästa.
– Det kändes lätt att löpa ända fram till de femtio sista meterna, säger junioren efter sitt eldprov där hon förlorade endast mot den färska VM-semifinalisten Moa Hjelmer.
Räsänen har svårt att bestämma sig för om hon ska vara glad över att hon klarade debuten med glans eller besviken över att EM-gränsen för hemmamästerskapet om ett år fanns inom räckhåll.
– Fyra hundradelar är ingenting, säger Räsänen, och verkar luta mera åt besviken än glad.
Medan Korpela varit med om att först vinna och sedan förlora mot svenskarna elva gånger fick Räsänen finna sig i att landskampskarriären började med finländsk förlust.
– Lite hade vi kollat på statistiken tillsammans med laget. Men papperslandskamp är papperslandskamp och loppen måste löpas på riktigt.


Sandells avgjorde


På löpbanorna höll dramatiken i sig ända tills det sista loppet. Inför herrarnas 1 500 meter var Finlands ledning knapp. Med Niclas Sandells som etta över mållinjen firade ett välfyllt stadion seger för herrarna.
– Det känns otroligt bra med seger på 1 500 och seger i kampen, säger Sandells.
Att svenskarna tidigare under kvällen passerat Finland och att hemmaidrottarna gick upp i en knapp ledning bara tack vare längdherrarna hade Sandells dålig koll på.
– All tid gick åt till de egna förberedelserna men jag såg det jämna läget på storbildsskärmen just innan start.
Tack vare slutspurten förvandlades de jämna siffrorna till knappa finländska segersiffror och festen kunde börja med dopp i vattengraven för helgens vinnare – de svenska damerna och de finländska herrarna.

 

Slutresultat:
Herrar: Finland–Sverige 206–194.

Damer: Finland–Sverige 182–225.