Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Ruutu älskar att bli hatad

En entusiastisk Jarkko Ruutu gör comeback i FM-ligan. Den här gången drar han på sig Jokerits dress.

Slut på långdansen kring Jarkko Ruutus kommande klubbadress. Jokerit gjorde ett av sensommarens största transferkap och värvade 36-åriga Ruutu på ett treårigt kontrakt. Senaste gång Ruutu spelade i FM-ligan var 2004-2005 under NHL:s lockoutsäsong när han representerade HIFK. Och det är just med HIFK som Ruutu starkt förknippas med. Så pass mycket att HIFK-fansen redan sett vilda drömmar om Ruutu som en viktig kugge på Nordenskiöldsgatan. HIFK var intresserat av Ruutus tjänster, men anbudet var inte tillräckligt högt.
– "Jampe" kontaktade mig i april, men då var det fråga om ett kort SMS, säger Ruutu och syftar på vd:n Jarmo Kekäläinen.
Han och tränaren Erkka Westerlund sägs vara de största orsakerna till att Ruutu fastnade i Jokerits lockbete. Ruutu var med om att vinna FM-guld 1998 i HIFK:s tröja. Laget tränades av Westerlund och Kekäläinen ansvarade för lagbygget.
– Cirkeln sluts. Han bidrar med en stark karaktär, ledarskap och är ett gott föredöme för våra unga spelare, säger Kekäläinen.
Ruutu var aldrig orolig över att han skulle bli utan klubb den kommande säsongen.
– Det fanns gott om intresserade klubbar, men jag ville fundera noggrant och i lugn och ro. Jag är verkligt nöjd. Jokerit är en proffsig klubb. Jag tror inte att det blir några problem med att ställa om från spel i Nordamerika till spel i FM-ligan.


Sista biten


Enligt Westerlund var Ruutu pusselbiten som saknades i Jokerits lagbygge. Ruutu kommer att spela i den tredje kedjan tillsammans med Jani Rita och Riku Hahl.
– Vi suktade efter en anfallare, som kan försvara bra och bidrar med ledarskap. Vi vill skapa en ny identitet i Jokerit där arbete och skicklighet kombineras. Ruutu uppfyller alla de krav vi ställer. Vi kunde inte ha värvat en bättre anfallare, säger Westerlund.
Ruutu anser att Jokerits stora intresse för honom spelade en stor roll. Dessutom har Ruutu ett stort intresse av att fortsätta inom hockeylivet efter att den aktiva spelarkarriären är slut.
– Jokerit är Finlands bästa högskola. Men jag är främst här för att spela ishockey och vinna. Att få följa med hockeyledarskap på nära håll är bara ett litet plus, säger Ruutu.
Jokerits värvning av Ruutu väcker heta känslor hos HIFK-fansen.
– Antingen så är man älskad eller hatad. Det är bra. Hockey ska väcka känslor.
Nästa torsdags derby i Hartwallarenan, som inleder säsongen, blir högintressant. HIFK är regerande mästare och fällde ut Jokerit i kvartsfinalerna i våras.
– Vi möter HIFK i derbyt och det ger självklart en extra laddning. HIFK är dock bara ett lag i mängden. Tre poäng står på spel, säger Ruutu.