Holländska fans utanför Olympiastadion. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Helttunen

Köer på Olympiastadion irriterar

EM-kvalmatchen i fotboll mellan Finland och Holland förorsakade irriration på grund av rigorös säkerhetskontroll vid ingången till E-läktaren på Olympiastadion. Bollförbundets säkerhetschef Juha Karjalainen beklagar att det fanns åskådare som missade till och med en halv timme av matchen.

1. Igen långa köer till Olympiastadion. Vad berodde det på, Juha Karjalainen?
– En timme före avspark var det helt tomt vid ingången till E-läktaren och 15 filer var öppna. 45 minuter före matchens början blev det rusning och köer. En orsak till att det gick långsamt var att säkerhetskontrollen effektiverades efter händelserna på läktaren i Moldavienmatchen.

2. En läsare köade 50 minuter innan han satt på läktaren. Tycker du att det är rimligt?
– Nej! Det är en lång tid och jag förstår att publiken är upprörd. Vid andra ingångar fanns det inga problem. När vi märkte att det blev rusning omdirigerades en stor del av säkerhetsmanskapet till E-läktarens ingång, men det räckte tydligen inte.
 

3. Det är inte första gången det sker. Lär ni er inte av tidigare problem?
– Det är klart att vi utvärderar noggrant vad som hände. Säkerhetskontrollerna skulle vara mycket lättare och snabbare utan problem på läktaren och om folk skulle vara tidigare på plats. Vi har inte resurser för fler säkerhetsmän och man måste komma ihåg att Olympiastadion inte är den mest smidiga arenan när säkertskontroller på publik ska utföras.
 

4. Får de som missade starten på matchen en ekonomisk kompensation?
– Nej! Vi behandlar eventuella klagomål från fall till fall, men vi har inte som kutym att ersätta i fall som det här.
 

5. Den 7.10 möts Finland och Sverige på Olympiastadion. Hur undviker ni ett nytt misstag?
– Med att folk kommer i tid. Matchen börjar kl.19.15 och är man senast en timme före avspark på plats borde det inte vara några problem med att se hela matchen.