Vinterklassiker i vintras. Kimmo Kuhta njöt för fullt på Olympiastadion. FOTO: arkiv Dan Andersson

Ingen ishockey på Olympiastadion

Stadion-stiftelsen visar HIFK och Jokerit på dörren. Vinterklassiker ställs in.

Fjolårets succé med ishockey under bar himmel, 36 664 åskådare på Olympiastadions läktare och en oförglömlig stämning får ingen repris inkommande säsong. Utomhusmatchen HIFK-Jokerit, även kallad vinterklassiker, var planerad att spelas på stadion den 4 februari, men måste nu flyttas till ishallen på Nordenskiöldsgatan.

– Stadion-stiftelsen har meddelat att gräset tog så stor skada efter vinterns match att man inte vill hyra ut planen en gång till. Fotbollslandslaget har bokat stadion för tio dagar i månadsskiftet maj-juni och då måste gräsplanen vara i skick, säger en bitter vd för HIFK, Jukka Valtanen till Helsingin Sanomat.

Enligt Valtanen har HIFK beredskap att stå för alla kostnader om det går så illa att hela gräsmattan måste byta ut. Men inte ens det anbudet har gjort Stadion-stiftelsen medgörlig.

– Matchen i vintras var en fin upplevelse. Vi skulle vilja bjuda publiken på en likadan match till, anhängarna har förtjänat det och för klubben hade det varit ett välkommet ekonomiskt tillskott, säger Valtanen.

Enligt Stadion-stiftelsen var skadorna på gräsmattan synliga under hela våren och långt in på sommaren trots alla åtgärder som vidtogs för att skydda gräset.