Stannar i Litauen. Petteri Koponen, Hanno Möttölä och resten av basketlandslaget behöver inte tänka på hemfärden än. Finland är klart för nästa skede i EM-slutspelet. Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Den finländska basketdrömmen blev verklighet

Vilken skräll! Landslagen från basketnationerna Kroatien, Bosnien och Montenegro åker hem. Finländarna stannar kvar. Efter en dag då alla resultat gick som de skulle säkrade Finland en plats bland Europas 12 bästa lag.

Tack Grekland! Tack Makedonien!
Sista omgången i EM:s gruppspel blev en nagelbitare som hette duga för basketlandslaget. Finland gjorde först sitt genom att slå Montenegro med 71–65 och fick sedan hjälpen som behövdes för att sensationellt gå vidare från gruppspelet.

Med ett nervöst finländskt landslag framför tv-apparaterna i Alytus vann Grekland över Kroatien med 74–69 och hoppet levde vidare. Drömdagen för finländsk basket fullbordades sedan när Makedonien vann över Bosnien-Hercegovina med 75–63. Dagens samtliga tre matcher slutade som de måste för att Finland skulle klättra upp på tredje plats i gruppen och gå vidare till nästa skede.

De som trodde att Finland åkte till EM-slutspelet bara för att visa upp sig fick fullständigt fel. Henrik Dettmanns landslag visade med all önskvärd tydlighet att det hör hemma i finrummet, och har stått för en präktig bedrift genom att ta sig vidare från gruppen, in bland de tolv bästa i Europa.

Men om Finland under slutomgången inte först av allt hade gjort sitt hade inte hjälpen varit mycket värd. En förutsättning för det sensationella avancemanget var slutspelets andra blåvita seger. Den togs mot Montenegro med siffrorna 71–65.

– Det var inte vackert, men vi fixade det, sammanfattade kämpen Tuukka Kotti för FNB.

Att Montenegro hade sämre motivation än Finland syntes klart under matchinledningen. Finländarna vann returstatistiken i den första quartern med talande 16–2 och ryckte snabbt upp en ledning också i poängprotokollet, 25–14 efter den första fjärdedelen.

Men efter finländskt slarv bjöds Montenegro tillbaka in i matchen. Finland tappade sin ledning och drog på sig mängder av fouls, och halvvägs var det blåvitt underläge med 36–40.

– Spelet blev ryckligt och avbrotten störde vår rytm. Vid halvtidsvilan tackade jag spelarna för deras starka returtagande och deras aktivitet och uppmanade dem att röra sig bättre, sade Finlands tränare Henrik Dettmann.

Men det finländska spelet fortsatte att halta och som mest låg Finland under med 42–49. Då visade landslaget igen prov på sitt trumfkort under detta mästerskap: bredden. Petri Virtanen kom in från bänken och satte två raka treor. Via 48–49 segade sig Finland sakta förbi och kunde hålla undan i den sista quartern, även om segern på inget sätt kom lätt.

– Bänken vann den här matchen åt oss, sade Dettmann och syftade bland annat på Virtanens treor.

– Före turneringen startade gick vi igenom hans roll, och jag sade att ”när du får komma in på plan, sätt ett par treor. Gör du det, har du skött din uppgift”, berättade Dettmann och skrattade.

Finland tvingades i den sista gruppspelsmatchen klara sig utan Hanno Möttölä. Veteranen var med under uppvärmningen men spelade inte.

– Hanno kände av något och vi bestämde att vi använder oss av friska spelare, sade Dettman utan att precisera desto mer.

Finlands bästa poängplockare mot Montenegro var Gerald Lee Jr med 12. Tuukka Kotti noterades för 11 poäng och plockade dessutom åtta returer, flest av alla på plan. Men som tidigare under EM var det framför allt en stark laginsats som låg bakom den finländska framgången.

Henrik Dettmann var genast efteråt noga med att påpeka hur stolt han var över sitt lag, oavsett hur den sista omgångens dramatik skulle sluta.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att spelarna får chansen att visa upp sig ännu under den här turneringen. Det har de förtjänat. Spelarna har en fin inställning som är väldigt tillfredsställande för en tränare.

Tränaren fick som han ville. Finlands turnering lever vidare, och laget som kvalificerade sig till slutturneringen för bara ett par veckor sedan jagar nu en kvartsfinalplats.

– Vi har bevisat att det var rätt beslut att utöka antalet lag i EM. Basket är en stor gren och marginalerna små.

Små – och den här gången på Finlands sida. Fortsättning följer.