Matthias de Zordo.

Zorrosucken blev guldvrål

– Om jag har en bra dag och Andreas en dålig kan jag kanske vinna, sade Matthias de Zordo innan spjutfinalen.… Den dagen kom och tysken kan titulera sig världsmästare efter att sensationellt ha besegrat favoriten Andreas Thorkildsen.

Ingen trodde att guldet skulle kunna gå till någon annan än Andreas Thorkildsen. Inte ens norrmannen själv.

– För mig är silvret bara en andraplats. Det betyder helt enkelt att jag förlorade, säger Thorkildsen.

Tysken Matthias de Zordo rivstartade finalen med ett kast på 86,27 meter. Om det berodde på den kallduschen eller något helt annat vet bara Thorkildsen själv men förhandsfavoriten kom aldrig riktigt i gång.

Bara ett av hans sex kast flög rejält över 80 meter och med knappt 85 meter säkrade han en för honom ovanlig silverpeng.

– Min teknik stämde inte – jag hade helt enkelt en riktigt dålig dag, säger Thorkildsen, som ännu på prisutdelningen lät irritationen skina igenom.

Bronset gick till en överväldigad kuban. Guillermo Martinez var jublande glad över att få stiga upp på prispallen men den glädjen som de Zordo visade över guldet stod i förhållande till storleken på överraskningen.

– Jag är så glad att det första kastet var tillräckligt för seger, säger de Zordo.

Precis som alla andra väntade tysken hela tävlingen på att Thorkildsen skulle ge igen med samma mått och komma upp på sin vanliga nivå.

– Jag vet inte vad som var fel med honom i dag eller varför han inte attackerade. Själv skadade jag min vrist efter det fjärde kastet.

Antti Ruuskanens humör efter finalen var precis som hans insats och resultat – neutralt. Ingen hade förväntat sig några stordåd av den enda blåvita finalisten som placerade sig nionde tack vare 79,46 i sitt andra kast.

– Jag skulle ha förväntat mig ett bättre resultat än en niondeplats, säger Ruuskanen.

Efter ett mediokert första försök, som Ruuskanen valde att trampa över, och ett andra där han ville säkra någon form av resultat trodde han att det tredje skulle bära längst.

– Men min värld går inte under på grund av det här. Säsongen har varit tung på alla sätt. Men det är klart att det grämer med en niondeplats i en VM-final.

I likhet med de andra spjutkastarna är Ruuskanen osäker på hur säsongen fortsätter. Om den alls fortsätter.

– Jag vet inte om den här Ruuskanen behöver kasta alls i Sverigekampen. Dessutom vet man ju inte om jag alls blir uttagen.