Hannu Kangas. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto.

Spjuttränaren Kangas analyserar kvaldebaclet

Hannu Kangas har redan kommit över den djupaste besvikelsen. I huvudet på Tero Pitkämäkis personliga tränare och friidrottsförbundets grentränare i spjutkastning snurrar just nu VM-finalen och Sverigekampen nästa vecka.

Först efter det har han tid att fundera på framtiden.

– Jag måste sova några nätter i lugn och ro och snacka med folk, säger Kangas.

Spjutsommaren har varit fylld av bakslag och skador. I sommarens huvudtävling, VM-finalen i Daegu, tävlar bara en finländare, Antti Ruuskanen.

– Saken har två sidor, säger Kangas om den finländska nivån i spjutkastning.

– Vi har nio man över 80 meter, nivån är den högsta i världen. I sommar har det också dykt upp två nya kastare som är klart över 80 meter. Något i systemet fungerar men för den yttersta toppens del återstår en hel del jobb.

I VM för två år sedan, när spjutkastarna inte fick medalj, övervägde Kangas att sluta som grentränare. Idrottarna fick honom att fortsätta och inte heller nu har idrottarna kritiserat honom.

– Vi får se tiden an i några veckor framåt, säger Kangas.

Han har kontrakt med friidrottsförbundet ända till slutet av 2012.

Utvecklingen osynlig i tävling

Med sin adept Pitkämäki diskuterade Kangas på torsdagen efter VM-kvalet där han slutade 17:e. Djupanalysen tas senare.

– Teros säsong är över så vi har flera veckor på oss innan vi börjar planera nästa säsong, berättar Kangas.

Frågetecknen gäller vad som förstörde formen. Var det en kombination av mycoplasmainfektionen och hårdträning?

– Det är säkert summan av många faktorer. Vi vet inte exakt när sjukdomen slog till. Den kan ha varit som värst precis när han hårdtränade under lägret i Portugal, säger Kangas.

Det som grämer Kangas är att när Pitkämäkis fysiska prestationsförmåga började stiga igen efter tävlings- och träningspausen märktes det inte i tävlingen.

– Tero kastade i träningarna före tävlingen längre än i någondera av de föregående tävlingarna. Det brukar vara tvärtom, konstaterar Kangas.

Antti Ruuskanens chanser i lördagens VM-final ser Kangas ljust på.

– Antti har en bra känsla inför finalen. Han har inget att förlora och har utan vidare chanser att komma bland de åtta bästa. För det räcker säkert samma resultat som räckte att nå finalen, det vill säga 81 meter.