Foto: EPA/Diego Azubel

Spjutkvalet blev magplask

Ingen av de tre finländarna klarade kvalgränsen på 82,50 i spjutkvalet. Antti Ruuskanens kast på 81,03 räckte med nöd och näppe till för en plats i lördagens final.

Tero Pitkämäki och Ari Mannio blev utslagna. Pitkämäki slutade nia i grupp A i kvalet utan att ha spräckt 80-metersgränsen. Pitkämäkis längsta kast mätte 79,46 meter. De sammanlagt 12 bästa kastarna från de två kvalgrupperna gick till final, och redan efter nio kast i första omgången i grupp B hade fyra kastare gått om Pitkämäki.

Ari Mannio kastade 80,27 i andra omgången i grupp B, men det räckte inte till final.

28-årige Pitkämäki har som bäst kastat 85,33 denna säsong, i Shanghai i maj. Hans personbästa är 91,53 meter från 2005. Pitkämäki tog VM-guld i spjut för fyra år sedan. 

– Det är svårt att säga vad som gick snett. Men starten på tävlingen var dålig och efter det var det svårt att samla sig. Kvaltävlingen är så kort, säger Pitkämäki till YLE.

Pitkämäki har hållit på att återhämta sig efter en mycoplasmainfektion och har de senaste veckorna kämpat med att återfinna formen. Under uppladdningslägret i Mokpo kastade han över 80 meter. När det gällde var krutet blött.

– Säsongen är över om inget under sker, säger Pitkämäki.

Det råder inget tvivel om vem som är favorit i lördagens VM-final. Inte trots att statistikettan och regerande världsmästaren Andreas Thorkildsen "bara" kastade 81,83 i kvalet.

– Det var det där för honom normala 81-meterskastet i kvalet och sedan blir det 88 meter i finalen, slår Pitkämäki fast.

Spjutryktet hänger på Ruuskanen

Antti Ruuskanen såg lättad ut efter att som ensam finländare ha klarat spjutkvalet i Daegu.

– Det känns bra att jag klarade av att kasta jämnbra med den stora press som finns i kvalet, säger Ruuskanen.

Han kom sent in i VM-laget efter att ha överklagat uttagningsbeslutet till Idrottens rättsskyddsnämnd. De tidigare nominerade Ari Mannio (14:e plats) och Tero Pitkämäki (17:e) var inte alls lika bra i kvalet.

Senast bara en finländare deltog i en stor spjutfinal var i Göteborg 2006.

– Det hade gärna fått bli fler finländare i finalen, säger Ruuskanen.

Hans egen finalplats var länge osäker. Ett bästa kast på 81,03 innebar att han blev tolfte och sista man att gå vidare.

– Efter mitt eget sista kast följde jag inte med de andras kast alls. Jag var försjunken i djupa tankar och så kom någon och knackade mig på axeln och sa "Antti, du är i final", säger Ruuskanen.

Tränaren Aki Parviainen var mycket nöjd med sin adept efter kvalet.

– Det där var Anttis första kast i Daegu. Genrepet förblev ogjort, säger Parviainen.

Enligt honom hade Ruuskanen en del problem med det snabba underlaget på ansatsbanan. Teemu Wirkkala hade varnat Parviainen för det, men Ruuskanen lyckades inte riktigt utnyttja det goda rådet.

– Han verkade gå lite för nära strecket, säger Parviainen.

Ruuskanen är i VM-final för andra gången i rad. Han slutade sexa i Berlin-VM för två år sedan.