Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto. Jonathan Åstrand springer för en plats i semifinalen på 200 meter. Blir han utslagen får raklöddret och hyveln vänta.

Semifinal – då ryker skägget på Jonathan Åstrand

En semifinalplats är Jonathan Åstrands mål på 200 meter. Om den målsättningen inte nås? I så fall får det nyodlade skägget växa lite till.

Jonathan Åstrand hör till de finländska idrottare som varit i Sydkorea längst. När det blir dags för försöken på 200 meter har han en nästan två veckor lång Asienresa bakom sig. Att det blivit långtråkigt mellan varven är mest positivt.

– Lite tråkigt har det blivit. I Mokpo fanns det inte så mycket annat att göra än att sitta vid datorn men det kanske egentligen inte var en så dålig sak. Sen var det roligt att komma hit till idrottarbyn. Jag har bott med kastarna för första gången, det är ett roligt gäng, säger Åstrand.

Utöver hur uppladdningen gått är skadan i magmusklerna en annan fråga som sprintern fått svara på många gånger de senaste dagarna.

– Den är så gott som borta, säger Åstrand först, för att sedan snabbt precisera.

– Jag känner inte av skadan alls mera utan har kört träningar på maximal nivå. Det skulle inte gå att tävla om man var rädd för att det ska riva till igen.

Först blev Åstrands FM i Åbo spolierat på grund av skadan och inte heller Elittävlingen i Villmanstrand kunde genomföras som planerat. Med facit på hand och med VM-debuten i sikte kan den påtvingade vilan visa sig vara en bra sak.

– Det känns som att jag är verkligt ivrig att få tävla igen. Och att det far hårt igen.

I VM-starten natten till fredagen finsk tid har Åstrand ställt in sig på nytt personbästa. Till skillnad från många av lagkamraterna har han imponerande bra koll på konkurrenterna.

– Jag har kollat lite på statistiken från VM i Berlin och då löpte ingen under 20,50 i försöken. Jag tror inte att det behövs mera än kanske 20,70 för semifinal men jag försöker ju förstås eftersom personbästa är målet.

Under de tidigare VM-dagarna har sprintrarna haft medvind på förmiddagen och motvind under kvällstävlingarna. Det betyder att de riktigt snabba tiderna har lyst med sin frånvaro i finalerna. Försöken på 200 meter avgörs lokal tid kl. 11.10 på fredagen.

– Jag har kört varje träningspass här på morgonen så tidpunkten kommer inte att vara något problem.

Värmen då, föredrar du en het eller lite mindre varm tävlingsdag?

– Det får gärna vara som i dag, hett. Då måste man inte värma upp så mycket. I Mokpo regnade det hela tiden.

Åstrand har i väntan på sin tävlingsstart inte gett sig ut på några äventyr i Daegu. Den största förändringen utöver att magmusklerna återhämtat sig från skadan är skäggväxten.

– Det är kanske lite som ett slutspelsskägg. Jag får väl raka bort det om det blir semifinal.

Är det ett löfte?
– Ja, det kan vi bestämma.

Sprintertränaren Petteri Jouste tror på Åstrands chanser till avancemang.

– Jag tycker att ett bra mål för honom är att sikta på de 16 bästa. En finalplats skulle vara en superöverraskning, säger Jouste,

Åstrand håller med tränaren och berättar att han kollat upp att han ligger på en 20:e plats i årsstatistiken.

– Sen ser det ju sämre ut om man jämför allas personbästa men det spelar inte så stor roll då det finns flera löpare som gjort sina bästa resultat för flera år sen.

Det problemet har inte Åstrand, vars årsbästa och personbästa är samma tid, 20,50. Tills vidare. I morgon tänker han sig en starkare position också när världstoppens rekord jämförs.