Keskisalo tror inte på underverk

Nej, det lönar sig inte hoppas på för mycket då Jukka Keskisalo, Europamästare årgång 2006, inleder sitt VM. … – Jag är samma idrottare nu som då. Men för att gå till VM-final måste jag förbättra mitt årsbästa rejält.

Det är den krassa sanningen inför Jukka Keskisalos försök på 3 000 meter hinder. I fjol tvingades han lämna återbud ett dygn före EM-starten och sedan dess har ingenting stämt. Både större och mindre skador på löpande band har inte gjort saken lättare och han har inte kunnat genomföra det träningsprogram som för fem år sedan gjorde honom bäst i Europa.

 

– Den som kan reda ut vad allt det här beror på är en trollkarl. Det har hela tiden, ända sedan midsommar, känts som om den rätta farten finns i kroppen men den har inte hittats och tidtagaruret talar sitt tydliga språk.

Keskisalo är långt ifrån någon muntergör när ett drygt dygn återstår tills hans VM-öde avgörs. Det finns det å andra sidan heller ingen orsak till då säsongen varit tung och Keskisalo lyckades säkra sin plats i Daegu först strax innan avresan.

 

Eftersom den före detta Europamästarens årsbästa inte räcker långt i startfältet i Sydkorea kan Keskisalo inte annat än hoppas på att sommarens klart bästa lopp ska inträffa när det behövs som mest.
30-åringen är ändå erfaren nog att veta att det är sällan som sådana önskemål slår in.
– Jag måste hitta lättheten och den sista avgörande känslan. Det skulle vara hög tid nu men det kommer inte att bli lätt. Men jag ska försöka, säger Keskisalo.

 

Inga finallöften


I vanliga fall brukar Joensuuidrottaren förbereda sig för stortävling genom ett läger på hög höjd mitt i sommaren. Den här säsongen har upplägget varit ett annat.
– Meningen med ett sådant läger är att skala bort någon enstaka sekund från resultattiden. Jag är inte på en sådan nivå att det är någon nytta med det just nu.

Keskisalo är med andra ord mycket försiktig när det gäller finallöften eller ens löften om en bra tid. Han hoppas på att allt stämmer när hans försök avgörs natten till måndag finsk tid men vill inte jämföra utgångsläget i Daegu med tidigare mästerskap. Inför starten i Korea har han redan tre världsmästerskap bakom sig.
– Det lönar sig inte att jämföra för mycket med hur det varit tidigare. Det är i vilket fall som helst nervöst inför en sådan här tävling, det hör liksom till, säger Keskisalo som fördriver tiden i idrottarbyn med att läsa.

 

De sista dagarna och timmarna innan start gäller det att inte förbruka energi utan att i stället lagra den.
– Alla krafter har sparats för den här starten. Så pass mycket vett har jag hunnit banka in i skallen att jag inte kört träningar med rekordtempo strax innan.
Så återkommer Keskisalo till det här med löften, och serverar i stället en försäkran om att viljan att tävla och göra det bra, helst bäst, är minst lika stor som när allt gick hans väg och rekord efter rekord rök.
– Hungern finns kvar. Jag vill så gärna lyckas.