Foto: Lehtikuva

Kauppi löper med nytt mod

– Det är helt sjukt bra! Utbrast guldmedaljören Helena Jansson efter gratulationskramen av Minna Kauppi. Vid sidan av den blågula medaljfesten var Minna Kauppis fjärdeplats en liten seger. Men då hela säsongen varit ett enda nederlag för Kauppi gav fjärdeplatsen nytt hopp.

– Mot den här bakgrunden är en fjärde plats en fin placering. Tidigare skulle jag kanske ha varit mycket argare. Men nu var jag osäker. Ibland vände jag tillbaka mot stigen då jag sprungit en bit för att jag helt säkert skulle hitta alla hörn, säger Minna Kauppi efter att ha förlorat bronsmedaljen med åtta sekunder till schweiziskan Judith Bobach.

Minna Kauppis kamp om bronset blev en av VM:s jämnaste fram till de sista kontrollerna. Enligt Kauppi var det ändå inte lunginflammationen som tvingade henne att vila i två månader som kostade henne medaljen.

– Om man inte ens vågar springa på ett fält så är det nog ganska... så är det när man saknar självförtroendet. Det var här jag förlorade min medalj, här borde jag ha sprungit, säger Kauppi och pekar på kartan där de sista kontrollerna är utmärkta.


Kruttorrt

Trots paraplyhavet på kullarna kring målrakan har det inte regnat en droppe under den gångna VM-veckan.

Den franska sensommarvärmen gjorde det inte lättare för orienterarna att ta sig runt på den extremt tunga VM-banan. Enligt Kauppis egen utsago skulle hon tagit igen det drygt två minuter långa gapet till Helena Jansson om Kauppis självförtroende varit bättre.

– Så är det då man inte har modet. Men å andra sidan, skulle jag ha gjort en modig lösning i ett tidigare skede hade slutplaceringen kunnat vara mycket sämre, säger Kauppi.

Efter flera sju VM-guld sedan 2003 har årets nederlag en ovan situation för Kauppi.

– Det är viktigt att det finns saker som går rätt under säsongen och då det inte gör det är det väldigt krävande att samla ihop sig själv i tävlingar, säger Kauppi.

Lättnaden över att kunna genomföra gårdagens lopp gav det sviktande självförtroendet en rejäl kick inför dagens stafetter där Kauppi kommer att springa ankarsträckan.

– Jag måste koncentrera mig varenda minut och sekund. Jag litar på våra flickor, de är säkert hungriga och törstiga i morgon också och hoppar minst på en medalj.

Oavsett dagens resultat har Kauppi bestämt sig för att det blir minst en säsong till.

– Men nästa säsong är jag jäkligt hård. Det är ett som är säkert, säger Kauppi sammanbitet.