EM-klara. EM-slutspel väntar landslaget i basket. Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Finland klart för EM-slutspel

Henrik Dettmann och hans landslag kunde trots matchfri dag i går andas ut och konstatera att EM-platsen är säkrad. Det såg Portugal till genom att besegra Ungern.

I och med att Portugal besegrade Ungern i gårdagens match är Finlands plats i EM-turneringen klar. Genom förlusten med 57–66 blir Ungern gruppjumbo hur kvalgruppens resterande matcher än slutar. Det innebär att både Finland och Portugal kommer att spela EM-slutspel i Litauen medan Ungern blir utanför.

 

Portugal var bättre än Ungern matchen igenom och i början av den tredje kvarten ledde bortalaget med klara tjugo poäng. Ungerns slutspurt ledde till att det som minst var en sju poängs skillnad mellan lagen.

Om det blir Finland eller Portugal som kniper gruppsegern och därmed får en lättare grupp i EM än grupptvåan klarnar i de två återstående matcherna i kvalgruppen. Finland möter Ungern på hemmaplan på söndag.

 

Senast Finland har tagit sig till EM-slutspelet i basket var 1995. Mästerskapen avgörs den här gången i Litauen med start redan den 31 augusti.