Foto: Lehtikuva/Pirjo Valjanen

Pasi Ikonen tog VM-silver i orientering

Pasi Ikonen har vunnit silver på herrarnas långdistans i orienterings-VM i Frankrike.

Pasi Ikonens tio år långa medaljtorka är över. VM-silvret fick honom att skina i kapp med kvällssolen i de franska alperna.…

– Nu blir det champagne, utbrister Ikonen.

Förhandssnacket handlade mest om Minna Kauppis chans till medalj. Men då tävlingarna inleddes var det Pasi Ikonen som levererade. Till skillnad från sambon Kauppi inledde Ikonen loppet perfekt.

Han sprang snabbt i kapp de löpare som startat sex minuter innan och då infann sig lugnet. Löpningen i de gräsbelagda skidpisterna var stark och de branta backarna var inget större problem för Ikonen.

– Det var bara att njuta och låta det gå. Det var skönt att inte löpa panikslagen. Utsikten var otroligt fin. Lite skrämde den där temperaturen, säger Ikonen.
Ikonen kunde ändå inte rå på hemmafavoriten Thierry Gueorgiou då fransmannen säkrade guldet med en fem minuters marginal inför en vrålande publik.

Brist på ambition

Då 21-åriga Pasi Ikonen tog en guldmedalj i sprinten 2001 spåddes han en lysande framtid. Men då den fortsatta succén uteblev har förhoppningen om medaljerna runnit ut i sanden. Orsaken till den ett decennium långa medaljtorka har varit bristen på ambition.

– Det stod mycket på spel i tävlingen. Jag har insett att det gått tio år sedan jag senast tog en medalj och att det börjar bli bråttom om det ska bli flera. Det här var en fin stund, säger Pasi Ikonen medan han torkar svetten och tårarna ur ansiktet.

– Den har grott inom mig och väntat på att tiden är mogen, säger 31-åringen som representerar Vaajakosken Terä.

Mera löpning

En av nycklarna till gårdagens silvermedalj på långdistansen var att Ikonen ökat på träningen. Under årens lopp har ryggen vållat stora problem för honom men då han ökat på löpträningen har smärtorna lindrats.

En av Ikonens första frågor då han kom i mål var hur det har gått för Kauppi. Då sambos flopp klarnade bäddade Ikonen redan för nästa blåvita medalj.

– Minna kommer att springa fort på medeldistansen. Minna vet hur viktigt det här har varit för mig. Hon peppade mig verkligen innan. Det kan hända att hon tänkte lite för mycket på mig, säger Ikonen.

Ikonen var inte den enda som fick jobba för att hålla tillbaka tårarna efter prestationen på den ovanligt långa och utmanande långdistansen. Landslagets tränare Juha Taini fick också jobba för att hålla tillbaka tårarna.

– Tidigare har han inte klarat av de långa distanserna och nu blev det en ovanligt lång tävling. Jag försöker fortfarande förstå hur han gjorde det. Det här var också en seger för landslaget, säger Taini.

Damernas bana innehöll 21 kontroller, men Minna Kauppi hittade inte ens den första. Då kvicksilvret över trettio grader i skuggan var beslutet om att avbryta självklart.

– En 15:e plats intresserar inte mig. Man måste få en bra början, nu blev det ingen alls. Det är väldigt enkelt att tro att man är på rätt plats, säger Kauppi frustrerat.

Anni-Maija Fincke blev bäst på damsidan då hon tog ytterligare en sjätteplats framför landsmaninnan Merja Rantanen.