VM-veteran. Minna Kauppi vet vad som gäller för medalj i VM- Lehtikuva

Finalplatserna säkrade trots enkla banor

För enkla banor fick de finländska orienterarna att halka i resultaten i helgens VM-kval. Landslaget lyckades ändå plocka hem tolv finalplatser. Det starkaste formbeskedet gav VM-veteranen Minna Kauppi efter två raka segrar.

 

Årets VM arrangeras i en ytterst krävande terräng och enligt Finlands chefstränare Juha Taini har orienterarna tränat ovanligt mycket i franska Savoyen. Därför var det en liten besvikelse att arrangörerna märkt ut en lätt bana.
– Vi har tränat i den svåra terrängen och det är vår styrka. Nu kan man bara hoppas på att det blir svårare i finalen, säger chefstränaren som hade räknat med att fysiken skulle få en lite mindre roll i tävlingen.
 
Någon större besvikelse är det ändå inte frågan om då landslaget kammade hem tolv finalplatser av tretton möjliga. Att hurra över dem är ändå inte kutym i landslaget då målsättningarna ligger betydligt högre.
 
– Klarar damerna av att öppna medaljkontot kan det gott och väl hända att det kommer flera på köpet. Det är länge sedan herrarna tagit en individuell medalj och det är mitt personliga mål, säger Taini.
 
Ytterligare fem finalplatser erbjuds i morgon då sprintfinalen avgörs i stadsmiljö.
 
Mera löpning
 
Trots att VM-kvalet var Minna Kauppis första tävling utomlands i år stod hon för helgens bästa finländska prestation då hon var snabbast på både lång- och medeldistansen.
– Terrängen var krävande trots att det såg lätt ut på kartan till en början. Man måste vara helt otroligt noggrann. Jag missade en kontroll som låg fem meter i från mig för att den låg bakom ett omkullfallet träd. Jag hoppas på att det ska vara mera löpning i finalen, säger Minna
 
Kauppi vars självförtroende fick en rejäl kick av segern. Då den fysiska formen fick godkänt är det dags för Kauppi att ta kontrollen på det psykiska planet och lägga band på tävlingsnerverna.
– Då det är tävling blir det alltid lite nervöst, säger hon.
 
Det resterande damlaget gjorde också väl i från sig. Merja Rantanen vann sin kvalgrupp medan Saila Kinni var sjua och Bodil Holmström elva. Då Holmström var tvungen att bedöva knät på grund av ett djupt sår var lättnaden stor då finalplatsen säkrades.
– Jag var inte bara nervös, jag var livrädd inför kvalet och tog det väldigt försiktigt för att inte stöta i något.
Nu har jag har tiden på min sida om jag inte råkar ut för något annat, säger Holmström om chansen att hinna läka innan medeldistansen på fredag.
 
Enligt Taini var en av orsakerna till att finländarna inte placerade sig bättre den enkla banan. Flera sämre orienterare kliade in sig täten på grund av att banan var för likadan för orienterarna. Detta ledde enligt Taini till att sämre orienterare kunde följa efter skickligare orienterare.
 
Det enda som misslyckades var Pasi Ikonen på gårdagens medeldistans. Marginalen till finalplatsen var ynka två
sekunder.
– Jag bara inte kan det här med medeldistans, sammanfattar medeldistansens guldmedaljör anno 2001 kort.