Ständig diskussion. Henrik Lundberg (mitten) och Tom Borenius diskuterar jämt om vilken kurs båten bör ta för ett optimalt resultat. Foto: Erik Lähteenmäki

Henrik Lundberg drömmer om guld i sexornas VM

Sista dagen på årets VM-regatta kluckar mot de klassiska mahognybåtarna som ligger förtöjda vid Blekholmens bryggor. För Henrik Lundberg är det den andra stortävlingen den andra inom två veckor. Efter ett flertal silver- och bronsbrickor hoppas han nu på den ädlaste valören.

I början av millennieskiftet bestämde sig Peter Åstrand och Timo Koljonen för att göra om sexan Fridolin till den kappseglingsbåt den en gång varit. Då Helsingforsarna seglade till NM på Åland år 2003 fanns bara ett problem. Besättningen var tre man kort. För att hitta lämpliga kandidater följde de med den sedvanliga onsdagsseglingen utanför Mariehamn. Där fick de syn på Henrik Lundberg och hans kompis Tom Borenius. Efter att kvällsseglingenavslutats startades en övertalningsprocess där målet var att få Lundberg och Borenius att delta i NM.

– Jag hade aldrig seglat sexa innan men sen gick det inte bättre än att vi vann NM och sedan dess har vi hållit ihop, säger Lundberg.

Det beslutet har den 50-åriga ålänningen inte behövt ångra. År 2009 tog femmannateamet hem VM-silvret i sexorna i New Port i USA och i årets VM på hemmavatten utanför Helsingfors är 82-åriga båten med i striden om guldet. Inför den sista dagen ligger Fridolin på en fjärde plats efter den andra dagen.

Att känna sina lagmedlemmar ger en rejäl fördel i kniviga situationer.

FAKTA
Ställningen efter fem starter
  • Klassiska
    1. Eric Jespersen, Gallant, Kanada, 21 poäng
    2. Erik Tinglef Larsen, Seasta, Danmark, 25, poäng
    3. Henrik Tenström, Sara af Hangö, Finland, 40 poäng
    4. Henrik Lundberg, Fridolin, Finland, 45 poäng
    5. Karl James, Nada, Storbritannien, 56 poäng
  •  Moderna
    1. Karl James, Junior, Frankrike, 7 poäng
    2. Hugo Stenbeck, Sophie II, Sverige, 14 poäng
    3. Patric Fredell, May Be XIV, Sverige, 16 poäng
    4. Thomas Lundqvist, Sting, Sverige, 22 poäng
    5. Beat Furrer, Temptation3, Schweiz, 23 poäng

– Dels känner vi varandra bra och man vet vilka kålsupare man har att göra med. Det är viktigt att man kompletterar varandra. Min taktiker, Tom Borenius, gör allting enligt instruktionsboken medan jag är lite mer våghalsig. Det är bra för då kan han slipa bort de värsta misstagen, säger Lundberg.

Långa anor

– ”Navigare necesse est”, att segla är nödvändigt. Kommer man från en ö är det väl ganska naturligt, svarar han på frågan om varför han valt just segling.

Men riktigt så enkelt var det inte. Lundberg hade inte segling i blodet som många andra ålänningar. Det hade däremot Lundbergs granne som lurade med 12-åriga Lundberg till ÅSF där han fick segla optimistjolle och på den kryssningen är det. År 1988 gjorde han en storsatsning och seglade på heltid i flera år för att få delta i OS, men då Finland valde att inte skicka någon gick satsningen i stöpet.

– Som seglare är OS det största man kan vara med om. Efter det är allt mera på skoj men det är inte många sporter där man kan delta i VM som 50-åring. Jag vet inte hur många silver- och bronsmedaljer jag har, men någon gång borde det vara min tur att ta guld, säger Lundberg som slutade på en fjärde plats i VM för 5.5m.

Någon som inte fick behålla metallen den tilldelats var Fridolin. Under de gångna åren har båten fått vara med om flera upprustningar och alla har inte varit till båtens fördel. Den största enskilda förlusten båten varit med om var då armén beslagtog båtens blyköl för att kunna smälta det till ammunition i Karelen.

Trots att motivationen inte är den bästa efter två intensiva veckor fyllda av segling vet Lundberg att han kommer fortsätta ett bra tag till. Diskussionerna om VM på den amerikanska västkusten 2017 gör både honom och båtägarna ivriga.

– Det talas om San Diego och Vancouver och det är flera båtägare som sagt att de kommer att åka om VM arrangeras där, säger Lundberg var röst avslöjar att han säkert kommer att vara med och kämpa om medaljerna i ytterligare några VM.