Landslagstränaren Mixu Paatelainen vill ge unga spelare chansen. Foto: Lehtikuva/Joni Hauska.

Paatelainen tog ut orutinerad landslagstrupp

Det är ett väldigt grönt herrlandslag i fotboll som den 10 augusti ställs mot Lettland i Riga.

 I landslagstruppen på 23 spelare finns hela 15 sådana som har spelat färre än tio landskamper. Landslagets tränare Mixu Paatelainen tycker att det är bara bra.

– Det är glädjande att ungdomarna avancerar från U21-laget till A-landslaget. Nu när vi har tid bygger vi upp laget och ger spelarna erfarenhet, säger Paatelainen.

Unga löften som får chansen är bland andra Åbolaget Inters Mika Ojala och Timo Furuholm.

Landslagstränaren väntar sig en tuff match i Riga.

– Lettland är ett bra lag. De har ett starkt försvar och ett snabbt och tekniskt mittfält. Lettland kommer säkert att pröva vårt försvar, konstaterar Paatelainen.

I höst återstår fyra EM-kvalmatcher. Landslaget kommer att förbereda sig för framtiden i dem. Hoppet om att nå EM-slutspel är ute för länge sedan.

– Det finns fortfarande många spelare som jag vill testa. Vi kommer att experimentera med många spelare och nya kombinationer. Spelsättet kommer vi att hitta så småningom när bitarna faller på plats.

Till och med VM-kvalet som börjar nästa år är förberedelser inför det följande EM-kvalet.

– Målet är att ta oss till EM-slutspelet 2016. VM-kvalet är till en viss mån förberedelser inför det. Men visst är VM-kvalet också viktigt och vi tar det på allvar.

Paatelainen förstår Jenkinson

Paatelainen skulle ha velat ta med den 19-årige backen Carl Jenkinson, som flyttat till Arsenal. Men Jenkinson sade nej.

– Han önskade att han frias från landskamper just nu. Han vill koncentrera sig några månader enbart på Arsenal och är inte tillgänglig för landslaget, berättar Paatelainen.

– Jag anser att han har stora möjligheter att ta sig till Arsenals representationslag och till och med till laguppställningen. Jag förstår helt Carls beslut.

Men Paatelainen medger att han befarar att Jenkinson, om han får möjligheten, hellre spelar för det engelska landslaget.

Tre av spelarna som togs ut till Lettlandsmatchen, Mika Väyrynen, Alexei Eremenko jr och Mikael Forssell, har för närvarande ingen klubb. Men Paatelainen ville ändå ha dem med till matchen.

– Jag värdesätter dem högt och vill absolut behålla dem i landslagsringen.

Listan på de uttagna spelarna finner du här.