Svårast tänkbara lottning för Finland

Finland hade maximal otur i lottningen inför VM 2014. Med Spanien och Frankrike i samma grupp är chansen att blanda sig i slutspelsdiskussionen minimal. Övriga lag i gruppen är Vitryssland och Georgien.

De 53 europeiska länderna slåss om 13 platser i fotbolls-VM i Brasilien 2014 och lottades under en ceremoni i Rio de Janeiro in i nio grupper.

Gruppvinnarna kvalificerar sig direkt för VM medan grupptvåorna har en chans att ta sig slutspelet via fortsatt kval.

För att Finland ska ha någon ärlig chans att drömma om slutspel krävdes alltså att via lotten få överkomligt motstånd från de två första seedningsgrupperna. I stället blev det värsta tänkbara. Det högst rankade laget från bägge korgarna.

Spanien är regerande världs- och Europamästare. Utan någon som helst tvekan världens bästa lag och klar etta på Fifas världsrankning. Frankrike vann VM så sent som 1998 och följde upp framgången med EM-guld 2000. Att Frankrike halkat ner till den andra seedningsgruppen beror på knackiga resultat under tidigare förbundskaptenen Raymond Domenech, men nu är tränaren utbytt och fransmännen har massvis med talang i sitt landslag.

Att Finland skulle kunna komma före något av de två lagen i en grupptabell känns högst osannolikt och huvudmålsättningen för Mixu Paatelainens landslag blir att bättra på anseendet genom att bjuda upp till kamp mot tätduon och sluta trea i gruppen.

I resten av lottningen hade Finland hyfsad tur, även om ett par kniviga bortamatcher väntar. Vitryssland var på pappret ett av de svagare lagen i den tredje korgen och har aldrig varit riktigt nära att nå ett slutspel. Georgien är också ett lag som Finland borde ha utmärkta chanser mot.

Finland spelar i kvalet inför VM 2014 i Grupp I, den enda gruppen med bara fem lag. Några blåbärsmotståndare väntar alltså inte och Finland får slå ur underläge hela vägen, på förhand sett rankat som gruppens sämsta lag.