Jami Puustinens Honka fick bara 1–1 mot Haka. Foto: Lehtikuva / Matti Raivio

Honka dribblar på utan resultat

Honka dominerade precis lika mycket och bommade precis lika många gyllene lägen som vanligt. Och som vanligt var de vassa avsluten som bortblåsta då det gällde. Därför blev det bara 1–1 mot Haka.

Honka kämpade hårt för att laget inte skulle förlora sin andra match på fyra dagar. Laget kontrollerade hela matchen men trots otaliga möjligheter lyckades hemmalaget inte mer än en gång.
– Alltid samma sak. Vi spelar bra, vi har chanser och sen vinner vi inte, säger kvällens mest besvikna målskytt Demba Savage.

Honkas pressade läge underlättades inte då Duarte Tammilehto fick en utvisning i den 75:e matchminuten efter en häftig diskussion med domaren Jouni Hyytiä. Esbolagets nerver var på helspänn och ytterligare tre gula delades ut innan matchen var över.
– Kanske det är bäst att jag inte säger någonting om det röda kortet, säger Honkatränaren Mika Lehkosuo
– Så här är det ibland, vill man vinna måste man sätta in den, Vi vaknade i slutet av andra halvlek och var väldigt starka tills vi fick det röda kortet. Efter det anföll vi så mycket vi kunde och riskerade en del. Det öppnade för farliga kontringsmöjligheter för Haka, säger Lehkosuo.

Inledningen av matchen var betydligt lugnare. Spelet böljade jämnt mellan planhalvorna innan gästerna fick äran att spräcka nollan. Honkas före detta mittfältare John Weckström satte in kvällens första fullträff då hemmaförsvaret inte klarade av att rensa bort bollen efter att målvakten Tomi Maanoja spottat den framför sig. Weckström, som innan årets säsong spelade i Honka i sex säsonger, valde att flytta till Valkeakoski då Lehkosuo inte gav 31-åringen tillräckligt med speltid.

Baklängesmålet satte fart på Honka och inte minst på Demba Savage som redan hade haft flera goda chanser att ge Esbolaget ledningen. Några minuter senare fick Honka belöning för att ha tagit en mer offensiv roll. Honka pressade på och då Hakas målvakt Saku Pesonen var utspelad satte Savage in bollen. Men sen var det slut på fullträffarna.

Honkatränaren har inga speciella planer på hur han ska få sina mannar att göra mål på alla de chanser laget skapar.
– Det är ingen magi det handlar om. Vi försöker finslipa spelet hela tiden för att vi skulle få flera olika chanser att göra mål. Jag tycker vi var mycket farligare än i flera andra matcher, säger Lehkosuo.

Den formstarke mittfältaren Demba Savage har nätat sju mål på sexton matcher och delar den interna skyttekungstronen med Dudu. Med facit i hand hade han matchens bästa chans att avgöra då han några minuter efter sitt första mål hade århundradets läge att sätta in bollen i ett tomt mål fem meter från mållinjen.

Det senaste mötet mellan lagen slutade 2–2 och då endast två poäng skilde Honka och Haka åt innan matchen var en jämn kamp att förvänta. Inget av lagen har gjort sig kända för att vinna matcher genom att göra många mål och därför var slutställningen ingen överraskning. Den största överraskningen är att så mycket Honkachanser kan resultera i så lite.