Singaporianen Wilson Raj Perumal i tingsrätten i Rovaniemi. Foto: Kaisa Siren/Lehtikuva

Villkorligt fängelse för RoPS-fotbollsspelare

En singaporiansk matchfixare, som tillhörde en internationell kriminell grupp, fick 2 års ovillkorligt fängelse.

Lapplands tingsrätt har dömt 9 fotbollsspelare, som spelat i klubben Rovaniemen Palloseura, för tagande av muta i näringsverksamhet.

Singaporianen Wilson Raj Perumal, som ordnat flera av matcher, dömdes till två års fängelse för tagande av muta i näringsverksamhet, förfalskning, riksgränsbrott och hindrande av tjänsteman.

Att Perumal hörde till ett internationellt brottssyndikat gav skärpt straff. Att han hjälpte till att nysta upp härvan gav däremot strafflindring.

Nio före detta spelare i Rovaniemen Palloseura dömdes till villkorligt fängelse för tagande av muta i näringsverksamhet: Chanda Mwaba och Christopher Musonda 1 år och 8 månader, Chileshe Chibwe och Stephen Kunda 1 år och 6 månader, Nchimunya Abishai Mweetwa och Godfrey Chibanga 1 år och 4 månader, Pavle Khorguashvili och Valter Khorguashvili 10 månader och Francis Kombe 6 månader.

Sex spelare dömdes till strängare straff på grund av att deras brottsliga verksamhet pågått länge.

Musonda och Mweetwa dömdes också för medhjälp till givande av muta i näringsverksamhet.

Att det blev villkorliga straff berodde bland annat på att spelarna inte gjort sig skyldiga till brott tidigare och att de dragits in i verksamheten av en auktoritär spelande tränare.

Rätten behandlade 26 fotbollsmatcher som spelades åren 2008–2011.