HJK historiskt överlägsna

HJK gjorde inte vad som krävdes. De gjorde otroligt mycket mera genom att ta en historisk seger mot Bangor City. Nu väntar betydligt hårdare motstånd.

Glöm slakten på Råsunda. Nästan 6000 åskådare bevittnade hur HJK gjorde total slarvsylta av Bangor City. 10–0-segern är både den största enskilda segern och den största sammanslagna seger (13–0) som ett lag presterat under Champions League-eran. Finland har fått en ny match att tala om.
– Det är onödigt att förklara, alla såg hur matchen slutade. Vi gjorde en bra match och det var verkligen en njutning att spela i dag. Jag kommer inte i håg att publiken någonsin skulle ha sjungit så här högt i båda läktarändorna. Då vi värmde upp hörde vi hur supportrarna kom gående till matchen och sjöng, säger Aki Riihilahti.
Av alla lyckliga spelare på planen var Kastriot Kastrati lyckligast. 18-åringen gjorde två mål i sin första match med herrlaget.
– Under den andra halvleken bestämde vi på bänken att man inte får hurra i mer än två minuter. Kastriot Kastrati kommer att få böter på två euro, skrattar mittfältaren.
Med en 3-0 seger på bortplan var farhågorna om att inte avancera små. Det dröjde dock en dryg halvtimme och otaliga chanser innan Alexander Ring satte kvällen första mål, framspelad av Teemu Pukki. I och med att HJK:s målkonto öppnades försvann Bangor Citys självförtroende. Näst fullträff lät inte vänta på sig. Dawda Bah sköt en långboll till Berat Sadik som lekfullt nickade bollen förbi Bangormålvakten Lee Idzi.
De walesiska amatörerna gjorde vad de orkade i den andra halvleken. Men då de rödklädda redan inledningsvis låg rejält efter i alla lägen hade de ingen chans då 45 minuter spelats. HJK behövde inte göra något speciellt för att ytterligare åtta bollar skulle slinka in i Bangor Citys mål. Resten är historia.
Gårdagens match visade också vilken bredd HJK har. Hela sju spelare kunde titulera sig målgörare.
HJK:s självförtroende fick sig en rejäl kick vilket kan behövas. Nu väntar mycket tuffare motstånd. Den kroatiska klubben Dinamo Zagreb blev den vinnande parten i dubbelmötet mot FK Neftchi och kommer att stå för motståndet i nästa match. Dinamo ligger på en 78:e plats på UEFA:s rankningslista medan HJK finns på 203:e plats.
– Som den gamla sanningen lyder, de får inte göra mål på vår hemmaplan och vi borde göra minst ett. Jag skulle inte säga att vi ska spela tokmodigt, men vi måste vara modiga, säger tränaren Antti Muurinen.
HJK inleder dubbelmötet med Dinamo på hemmaplan om en vecka.