Målvakten Miikka Häkkinens PK-35 Vantaa fortsätter i tabelltopp i herrettan. Foto: Karl Vilhjalmsson

PK-35 fortsätter regera i tabelltäten

PK-35 är inte bara ettans bästa lag. Nu kan de också titulera sig seriens kungar i Helsingforsregionen. Vandalaget slog HIFK med 3–2.

Mycket har hänt sedan PK-35:s och HIFK:s senaste seriemöte för femton år sedan. 1996 var PK kungar och tvålade till HIFK med en sjumålsseger. Nu var rollerna liknande.

Trots att slutsiffrorna inte talar ett fullt så tydligt språk var det ändå klart vem som regerade i historiens första division 1-möte mellan lagen. Inför fullsatta läktare visade PK-35 Vantaa varför laget leder herrettan, genom att ta en säker seger.

Genom trepoängaren befäster Vandalaget sin ställning i tabelltoppen. Nu väntar hårdare motstånd då tabelltrean KooTeePee och tvåan FC Lahti står för motståndet i de kommande matcherna. Att tala om avancemang till ligan är ändå för tidigt enligt Aleksi Ristola.
– De kommande fem till sex matcherna visar om vi kommer att spela för avancemang eller för att få vara kvar i ettan. Under den senaste tiden har vi märkt att vi kan vinna över alla lag och nu utgår vi från det, säger Ristola.

Hemmalaget hade full koll på läget på läget i första halvlek. Vandalagets täta försvar gav anfallarna Zakaria Kibona och Aleksi Ristola lägen att glänsa offensivt. Flera rättadresserade djupledsbollar vållade rejäla problem i gästernas försvar. HIFK fick inte en lugn stund i den första halvleken och låg steget efter.
– Jag tyckte vi var rejält bättre under sextio minuter. Sedan gav vi dem lite för mycket lina och sen blev vi lite stressade. Våra nerver klarade bara inte av situationen fast det egentligen inte hade hänt någonting, säger tvåmålsskytten Ristola.

PK-35:s mål låg i den svala juliluften. Lite överraskande var det ändå att det var HIFK-kaptenen Petri Heinänen som stod för hemmalagets första fullträff då han satte in bollen i det egna målet.

PK-35 vägrade ge taktpinnen ifrån sig och trappade inte ner på takten i början av den andra halvleken. HIFK:s kniviga sits blev inte bättre då hemmalaget tilldelades en straff. 20-åriga Ristola som tryckte in bollen och drygade ut sin ledning i lagets interna skytteliga. Kort därefter förde Marko Kotilainen upp tabellettan i en 3–0-ledning.

Målet som HIFK:s Samuli Markkanen tryckte in tröstade inte gästerna alltför mycket. Men då PK-35 slutade pressa passade HIFK på att visa att matchen inte ännu var avgjord och Samuli Okkonen korades till målskytt. HIFK, som vunnit fyra av tolv matcher i år, fortsatte skapa chanser och gav aldrig upp kampen.
– Det var ett hårt kämpande lag vi mötte, och vi fick absolut ingenting gratis. Deras hejarklack var också bra, det är roligt då de också kommer på bortamatcher. Man hoppas att något dylikt också skulle börja gro bland våra supportrar, säger Ristola som själv spelade i HIFK 2009.

Ju längre matchen led ju hetare blev känslorna på både planen och läktaren. PK-35 som spelat lugnt och behärskat började slarva och viljan att spela offensivt försvann. Tabellsjuan kämpade för att nå en kvittering, men lyckades inte trots tappra försök.