Foto: Dan Andersson

Rechardt vill se modigare seglare

Träningschefen Esko Rechardt säger att en av de största orsakerna till de uteblivna medaljerna i EM berodde på att seglarna inte vågade ta tillräckligt med risker under tävlingarna.

Inför EM på hemmaplan sade träningschefen Esko Rechardt att tre medaljer och två placeringar bland de åtta främsta var ett realistiskt mål. Med tanke på det är noll medaljer och bara en placering bland de åtta främsta en klar missräkning av det finländska landslaget.


– Målet var kanske lite väl tufft. Men om allt hade gått perfekt hade vi kunnat uppnå det, säger Rechardt då han under den sista tävlingsdagen sammanfattar EM.


Sari Multala (Laser Radial), Silja Lehtinen (match race) och 49er-duon Lauri Lehtinen–Kalle Bask var tänkta stå för de finländska medaljerna medan Tapio Nirkko (Finnjolle) och börderna Joonas och Niklas Lindgren (470) skulle kamma hem placeringar bland de åtta främsta.

– Multala var nära att ta sig till medaljrace då hon hade en start hon vann efter tjuvstart, 49er-killarna seglade starlt och var nära att lyckas men var inte tillräckligt modiga i den sista och avgörande seglingen medan match Lehtinens team och Nirkko var något av besvikelser. Bröderna Lindgren seglade starkt och nådde målet, säger Rechardt.


Träningschefen säger att de finländska seglarna håller samma nivå som världstäten i alla klasser då det gäller teknologi och teknik. Problemen ligger främst på det mentala planet.

– Det handlar om självförtroende. Man måste våga ta modiga beslut i båten. Då det hettar till i tävlingen borde man våga satsa för fullt och ta välavvägda risker för att nå toppresultat, säger Rechardt som hoppas att seglarna ska bli modigare.

I och med att EM på hemmaplan är över riktas blickarna mot VM i Perth i december och det stora målet OS i London nästa år.

– Jag tror inte på konceptet att satsa på att bara vara i topptrim under tio dagar i augusti nästa år. Det fungerar inte. måste vara i form redan under våren för att kunna klara sig i OS, slår Rechard fast.

– Nu väntar för-OS om ett par veckor och efter det väntar tre månader av stenhårt arbete för seglarna. I december ska alla vara i så bra skick att vi fixar nationsplatser till OS. Det är vårt huvudmål i VM.

Enligt Rechardt ska Finland knipa nationsplatser i RS:X, Laser Radial, Laser Standard, 49er, match racing, Finnjolle och herrarnas 470.

– Nationsplatserna kommer med hårt arbete och seglarna måste tro på sig själva. Självförtroendet måste vara på den nivån att varje seglare ska veta att det finns en chans till seger i tävlingens startögonblick.