Foto: Dan Andersson

Full fart mot världstoppen

Joonas och Niklas Lindgren såg till att ett dystert hemma-EM fick en ljus avslutning då 470-duon slutade tia efter säsongens starkaste tävling.

Då Silja Lehtinens team, Sari Multala och Lauri Lehtinen & Kalle Bask misslyckades med att ta sig till medaljrace blev bröderna Joonas och Niklas Lindgren ensamma finländare att avsluta EM i den sista seglingen i sin klass. Bröderna hade all orsak att vara nöjda med den överraskande tiondeplatsen i hemmavattnen.

– Vi är mycket nöjda med den här placeringen. Det var vårt andra medaljrace och nu hoppas vi på flera i framtiden, säger gasten Niklas efter att ha dragit upp båten efter finalracets tiondeplats.


– Vi har blivit bättre på alla delområden och har kunnat segla bra hela veckan. Det känns bra att få till säsongens bästa tävling då det gäller som mest, säger brodern Joonas.


Att de skulle stå för den bästa finländska placeringen på hemmaplan var inte något de hade räknat med inför mästerskapen.


– Normalt brukar ju Sari (Multala) ta medalj då det är mästerskap men den här gången gick det på det här sättet, säger Joonas med ett brett leende.

Med ett höjt självförtroende efter tiondeplatsen siktar bröderna Lindgren nu mot OS i London nästa år. Men först står bland annat VM i Perth i december på programmet.


– Allt som sker det kommande året är en del av förberedelserna inför OS. Den här tävlingen har gett oss ett starkare självförtroende, vi har fått mer publicitet och det kan hjälpa vår OS-satsning, säger Niklas.


– Det kommer att bli en kamp mot tiden fram till OS. Vi är lite efter världstoppen men har alla chanser att komma i kapp, säger Joonas.


Men Lindgren & Lindgren vill inte vara kaxiga och gå ut och säga att det ska bli medalj i OS, utan duon håller fötterna stadigt på jorden trots att resultaten i EM visar att duon närmat sig världstoppen sedan vårens tävlingar.


– Först ska vi nå världstoppen och etablera oss där innan vi kan börja tala om några OS-medaljer, slår Joonas fast.


Under vintern tränade bröderna hårt och kände också att seglingen gick framåt hela tiden. Därför kom vårens resultat som en stor kalldusch för Lindgrenarna.


– Vi slutade på placeringar på båda sidorna om tjugostrecket. Det kändes tungt då det gått bra på träningen och vi funderade om det verkligen var så att alla andra gått ännu mer framåt, säger Joonas.


– Den här tävlingen visar att arbetet vi gjorde i vintras var både rätt och bra. Vi trodde på och själva och klarade av att segla avslappnat trots hemmaplan.


Tiondeplatsen i EM ger hopp om att bröderna Lindgren hittat en ny nivå i sitt seglande. Under våren stod de för jämna prestationer som slutade kring 20:e plats i tävlingarna och nu har duon två medaljrace bakom sig. En hel del tyder på att de höjt sin nivå en hel del under säsongen och den jämna nivån från våren kan betyda att de har lätt att hållas kvar i topp-10 när de äntligen kommit dit.


Nu väntar en och en halv veckas paus från tävlandet innan resan går vidare till engelska Weymouth och för-OS. En tävling där bröderna Lindgren ska stifta bekantskap med de kommande OS-vattnen. Efter det inleds den intensiva träningsperioden inför VM.


– Vi måste bli säkrare i vår segling, få mera hastighet och definitivt bli bättre i startögonblicket. Det gäller egentligen att finslipa alla detaljer, säger Niklas.

I VM har duon egentligen bara ett mål – att säkra nationsplatsen för OS.


– Nu är all koncentration inställd på det. Ifall vi lyckas fixa nationsplatsen i VM skulle det betyda arbetsro för oss. Då kunde vi koncentrera oss helt på att förbereda oss för OS, säger Niklas.