Innebandyboll. Foto: Wikimedia commons.

Innebandy blir olympisk gren

Innebandyn har fått sitt största genombrott någonsin. Grenen är sannolikt med i OS 2024.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har gett sporten fullt erkännande.

– Nu tror jag definitivt att vi är med i OS 2024, säger det internationella innebandyförbundets ordförande Tomas Eriksson till TT.

Innebandyn tar allt större plats i idrottsvärlden. I två år har sporten haft en prövotid för att se om den klarar av att uppfylla OS-kraven. Nu har den tiden gått ut och på fredagens möte i sydafrikanska Durban beslutade IOK att ge sporten ett fullvärdigt erkännande, vilket betyder att den nu är en del av OS-familjen.

– Det är oerhört positivt. Nu är alla hinder borta. Det första som händer nu är att vi med största säkerhet kommer att vara med i ungdoms-OS och World games, säger Tomas Eriksson.

Trots att innebandyn jublar över sitt erkännande kommer de inte att få vara med i de tre kommande olympiska spelen. Men det är inget som tar udden av framgången.

– Nej, det skulle ha varit ett mirakel om det gick snabbare än så. Jag tror definitivt att vi är med i OS 2024, säger Eriksson.

För att få vara med i sommar-OS måste idrotten ha 75 medlemsländer utspritt på fem kontinenter. Just nu har innebandyn 53 nationer.

– Vi växer av oss själva, så det är inget problem. Just nu är innebandy och klättring de idrotter som avancerar fortast. Vi är efterfrågade, vi jagar inte själva. Och IOK tycker om att vi är en ungdomsattraherad idrott, säger Tomas Eriksson.