Foto: Tani Simberg

Bröderna tror på medaljrace

Friska fläktar blåser upp förväntningarna om att 470-seglarna Niklas och Joonas Lindgren ska vara med och tampas om medaljerna i övermorgon. Själva vill bröderna inte ta någon press.

De vindstilla dagarna i seglings-EM utanför Ärtholmen i Helsingfors är över. Efter en stark insats i måndags höll bröderna Niklas och Joonas Lindgren på tisdagen ställningarna och finns på en 13:e plats i resultatlistan.
– Vi tog den främsta startpositionen bland de bästa båtarna. Sen var det enkelt att segla. Vi förlorade två placeringar på slutrakan, men vi är ändå rätt så nöjda med dagen, säger Niklas Lindgren vars båt slutade femma i den första starten.

I den andra starten lyckades bröderna inte hitta en lika bra startposition utan hamnade bakom flera andra båtar. Då de andra stal vinden fanns det inte mycket att göra, enligt Lindgren. Någon större besvikelse var det ändå inte frågan om då förhållandena utmanade hemmaseglarna rejält.
– Det gick upp och ner. Vinden var hård och ibland blåste det mellan sju och nio meter per sekund. Det var ganska svårt då vinden kom mellan två öar och skiftade hela tiden. Men som tur är det lika svårt för alla, säger Niklas.

Om det är någon som borde känna till vindförhållandena utanför Ärtholmen är det bröderna Lindgren. Två veckor innan mästerskapet har bröderna endast finslipat formen i vattnet utanför Helsingfors segelklubb där EM-tävlingen arrangeras.
– Men man kan inte säga att vindarna och vågorna är bekanta då det under tävlingarna blåst från vädersträck det normalt inte blåser ifrån. Det är ofta som man inte vet vad som kommer att hända, säger Niklas, som själv föredrar mellanvindar.

Inför onsdagens starter ligger bröderna Lindgren tio placeringspoäng från en 10:e plats. Teamets målsättning att få segla i medaljracet i övermorgon är fortfarande realistisk.
– Då man fått segla i medaljrace några gånger kan man inte ha en lägre målsättning. Man får inte låta sig själv komma undan för enkelt, säger Lindgren.

I söndags diskades teamet i en av starterna då 470:ans storsegel gick mitt itu. På grund av detta har laget inte råd med flera blygsamma placeringar.
– Seglet var kanske för tungt, vi hade inte kontrollerat det innan. Nu måste vi segla jättenoggrant och få en bra start. Det är svårt att säga hur vi kommer att segla då vi inte vet hurdana förhållandena är, säger Niklas.

– Om vi bara gör det vi ska har vi alla chanser att klättra, jag tror på oss. Men man ska inte börja stressa för det finns så många saker som kan gå fel, säger Niklas självsäkert.

För tillfället leder Mathew Belcher och Malcolm Page från Australien före britterna Luke Patience och Stuart Bithell.