Fotograf: LEHTIKUVA / Mikko Stig

Multala ett (litet) steg närmare OS

Sari Multala vägrade vara missnöjd trots att hon fick nöja sig med en 14:e plats i EM. Orsaken var att hon nådde sitt minimimål i tävlingarna.

Sari Multala hade tre mål inför EM på hemmaplan. Hon ville helst ta medalj, skulle åtminstone vara med i finalseglingen eller minst vara bästa finländare.

De två första målen krossades redan inför gårdagen då hon på grund av alltför många missar i veckans starter inte tog sig till finalseglingarna. Hennes sista chanser att vara bland de tio främsta rök i förrgår då avsaknad av vind satte stopp för all segling.

På fredag kom Multala i mål som 22:a i den sista starten, ett resultat som betydde att hon slutade på 14:e plats sammanlagt.

– Jag nådde det viktigaste målet. I de här förhållandena kunde det ha gått betydligt sämre. Jag kan vara helt nöjd med det här, säger Multala.
14:e platsen i de lätta vindarna räckte för att vara bästa finländare vilket betyder att Multala knep biljetten till för-OS i Weymouth och att hon har ett litet övertag på Tuula Tenkanen i kampen om OS-platsen.

– Jag har inte hunnit fundera så mycket på den tävlingen. Nu ska jag först ha semester innan jag börjar koncentrera mig på följande race.
Efter för-OS är VM i Perth följande stora mål och Multala vet att insatserna i VM är höga och att ett bra resultat kan betyda att London är ett steg närmare.

– VM är säsongens andra huvudmål. Klarar jag mig bra där kan jag säkra OS-platsen, säger hon.

Kinas Xu Lijia vann EM-guld före Evi van Acker från Belgien och Tina Michelic från Kroatien. I Laser Standard vann Michelics landsman Tonc Stipanovic guld före Jonasz Stelmaszyk och Andreas Geritzer.