Medaljlös Multala siktar på för-OS

Efter en lång väntan på drygt sex timmar ljöd två korta ljudsignaler. Sari Multalas chanser att ta en EM-medalj på vattnet utanför Helsingfors försvann likt vindarna ute på havet.

Gapet mellan Multalas 14:e plats och en plats bland de tio bästa blev för stort då vindarna inte räckte till.
Det blir inga blåvita seglare i dagens medalj-race. Beskedet om de inhiberade starterna kom inte som någon överraskning för Sari Multala. Presenningen låg redan över båten och väskan var packad.
– Förstås hade jag velat segla. Vi ser ju inte vår bana här från stranden, men tydligen har det varit väldigt svag vind eller vindstilla där ute. Då är det onödigt att åka ut och vänta. Men vi har ändå haft tur med förhållandena, det skulle också ha kunnat vara så här hela veckan, säger Multala.
Att sitta och vänta på att den rödvita flaggan hissas ner vållar inte några problem för rutinerade Multala.
– Det här är nog vanligt. Utmaningen är att man hela tiden ska vara beredd på att åka ut på vattnet. Man måste äta, fast man inte är hungrig, man måste dricka trots att man inte är törstig och hålla stämningen uppe, säger hon.
Plåster på såren
Besvikelsen över att hon inte lyckades uppnå medaljmålsättningen är ändå inte enorm.
Inför dagens segling är Multala bästa finländare i Laser-Radial med 20-poängs marginal till Tuula Tenkanen. Tävlingens bästa finländare får åka till Weymouth i England i augusti för att tävla i OS-vatten. Multala vill ändå inte ta ut någon seger i förskott.
– En dag återstår och som vi såg i förrgår så kan precis allting hända, säger Multala rutinerat.
Då årets EM fungerar som en av tre kvaltävlingar inför OS står mycket på spel. Viljan att ta risker och segla för medalj minskar då OS-platsen hägrar. Själv erkänner inte Multala att hon skulle ha kört för att försäkra sig om en plats.
– Jag har seglat som vanligt och varit allmänt ivrig, säger Multala som på grund av sin iver ådrog sig en tjuvstart.
Trots att dagens start återstår summerar Multala regattan.
– Tjuvstarten var väldigt onödig. Vissa av seglingarna har varit bra, andra dåliga. I vissa har jag fått en bra start men sedan misslyckats lägre in i tävlingen. Nu blev det ett misslyckande för mycket. Jag hade hoppats på två starter i dag så jag skulle kunna droppa två starter, säger Multala.
Multalas tränare Fredrik Lassenius klassar inte Multalas prestation som någon katastrof.
– Det har varit en svår regatta. Det kan bli några plaster upp eller ner i morgon. Då vindarna är så här lätta är det svårt att göra upp en taktik, säger Lassenius.
Lassenius är också noga med att säga att Multala klarade sig bra i de starter då vinden var lite hårdare.
Får Multala chansen att åka till Weymouth blir det hennes nästa regatta, annars väntar semester. Efter ledigheten är det dags att åka till Australien där årets VM arrangeras i december.
I Star-klassen kunde man genomföra finalseglingen trots de svaga vindarna och spanjorerna Fernando Echavarri och Fernando Rodriguez Rivero tog hem både finalseglingen och mästerskapet.