Fotograf: Tor Wennström

Multala nära en hemmaflopp

Sari Multala var en stark guldkandidat inför hemma-EM. Nu har hon fullt sjå med att ens kvalificera sig för morgondagens medaljrace. Och hennes position som bästa finländare är också hotad.

Efter åtta starter ligger Multala på en 14:e plats, efter att i gårdagens två seglingar ha slutat femma respektive 33:a.

Under dagens två delseglingar måste hon lyckas utmärkt för att ens få vara med bland de tio båtarna som i morgon avslutar EM-tävlingen med medaljrace.

– De skiftande vindförhållandena har tagit på nerverna, men så här är det å andra sidan alltid. Starterna har ändå varit rättvisa för alla, det gäller bara att välja rätt positioner på banan och ta ut allt som bara är möjligt, sammanfattar Multala.

Det lyckades hemmahoppet med i gårdagens första start, men i den andra gick det desto sämre.

– I efterhand är det enkelt att säga var det gick snett. Jag var onödigt försiktig. Nu måste jag få till två bra starter för att kunna klättra upp bland de tio bästa. Några fler misstag har jag inte råd med.

Multalas position som bästa finländska utmanas av Tuula Tenkanen som ligger på 20:e plats. Av de övriga hemmaseglarna är Ida Voutilainen 30:e och Heidi Tenkanen 47:e.

Laser Radial-klassen toppas av belgiskan Evi Van Acker före Kinas Xu Lijia och Tina Mihelic från Kroatien.


I herrarnas Laser Standard kunde bara en av gårdagens starter genomföras på grund av de svaga vindarna. Båtarna i guldfleeten påbörjade den andra seglingen två gånger, men avsaknaden av vind gjorde av starten avbröts.

– Åtminstone fick man rejält med sol på havet, skrattade Pierre Collura som slutade 31:a i gårdagens enda genomförda start och totalt är bästa finländare på plats 26. Fredrik Westman är 40:e och Mattias Lindfors 44:e.

– Som helhet har tävlingarna gått bra, fast det i dag inte gick som det skulle, säger Collura.

Efter sju starter leder kroaten Tonc Stipanovic, före Polens Jonas Stelmaszyk och Andreas Geritzer från Österrike.

I Star seglas medaljracet vid Ärtholmen klockan 12 i dag. Guldkampen är tät in i det sista. Spanska paret Fernando Echavarri och Fernando Rodriguez Rivero leder, en enda poäng före grekerna Emilos Papathanasiou och Alexandros Dragoutsis.