Foto: Tor Wennström

Multala hade …lite för bråttom

Sari Multala var först i mål i måndagens bägge starter i hemma-EM. Det fanns bara ett problem. Hon hade tjuvstartat i den första.

Med en diskvalificering i dagens första start och en seger i den andra finns Multala sammanlagt på en 15:e plats. Men det fanns alltså bud på väldigt mycket bättre.
– Jag är faktiskt oerhört besviken på den där tjuvstarten. Den var helt onödig, förklarar Multala.
– Jag var alltför ivrig, och det straffade sig. Jag borde bara ha varit kyligare, säger den erfarna finländskan som fyller 33 på tisdag.

Någon timme senare höll sig Multala lugnare i starten, men var lika snabb ute på banan och tog en delseger som betydde att hon klättrade rejält i sammandraget.
– Mina ruttval var exemplariska, sammanfattar Multala.

Tuula Tenkanen, Multalas finländska rival i kampen om en OS-plats, fick placeringarna 9 och 21 i gårdagens två starter och ligger totalt på plats 22.

Öppningsdagens bästa finländare Ida Voutilainen vägde för lätt i de hårdare vindarna och föll tillbaka till en 38:e plats. Heidi Tenkanen är 41:a och Noora Koskiahde 53:e.
Inga överraskande namn

Belgiens Evi van Acker, Spaniens Alicia Cebrian, Polens Katarzyna Deberny och Xu Lilija från Kina håller de fyra tätplatserna efter fyra starter. Inga namn som överraskar den finländska medaljkandidaten.
– Det är samma damer som klarar sig bra i tävling efter tävling, förklarar Multala.

I herrarnas Laser Standard är rutinerade Fredrik Westman bästa finländare med en 21:a plats. Mattias Lindfors är 24:a och Pierre Collura på 37:e plats efter två dagars segling. Leder gör kroaten Milan Vujasinovic.

I star är det grekiskt i topp i vattnen utanför Helsingfors genom Emilios Papathanasiou och Alexandris Dragoutsis.
Bäst av de tolv finländska båtlagen är Stefan Winqvist – Olle Tötterman på en 15:e plats.

De tre klasserna seglar vidare med start klockan 11 på tisdag.