Medaljdrömmen lever för Lehtinen

Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff hade marginalerna på sin sida under gårdagen. I dag kan trion säkra en plats bland de fyra främsta.

Lehtinens båtlag hade en allt annat än lyckad inledning på EM då teamet under den första dagen förlorade fem av åtta starter i match race och låg i fara att missa kvartsfinalerna på hemmaplan.
Och inte såg det mycket bättre ut under den andra tävlingsdagen då det blev förlust mot rankingettan Anne-Claire Le Berre från Frankrike i den första starten.
Efter segern över Danmarks Lotte Meldegard såg läget igen något ljusare ut. I den sista starten innan de åtta främsta avancerade till kvartsfinal mötte Lehtinens team spanjorskan Tamara Echegoyen. Lehtinen förlorade igen och klarade till slut av att ta sig till kvartsfinal som sista och åttonde lag.
– Det finns inte egentligen någon enskild orsak till att det varit lite tyngre för oss. Det har handlat om nervositet, press och svåra förhållanden. Det har inte varit lätt, säger Wulff.
Lehtinens saldo blev fyra segrar och sju förluster – samma som Meldegard och Wang Ru från China. Men tack vare att Lehtinen slagit dem båda i de interna tävlingarna var det finländarna som tog sig till kvartsfinal.
I kvartsfinalen ställdes Lehtinen mot Echegoyen som slagit finländarna i den sista seglingen. Samma trend fortsatte i den första starten där spanjorskorna tog hem segern. Men Lehtinen, Kanerva och Wulff vägrade ge sig och kämpade hem segern i den andra seglingen och utjämnade läget till 1–1.
Då tre segrar krävs för att nå semifinalerna räcker det att team Lehtinen slår sina spanska motståndare två gånger i dag.
Trots att det bara blev två segrar under gårdagen såg Kanerva en del positivt i teamets arbete.
– Det gick betydligt bättre än under den första dagen då vi gjorde enkla missar. Vi har inte många segrar hittills så det gäller att ta ut glädjen av varje, säger Kanerva.