Svag motvind för Team Lehtinen

Det kunde ha gått värre men också mycket bättre. Silja Lehtinens långa dag slutade ändå i positiva tecken och drömmen till en kvartsfinalplats lever.

Silja Lehtinen kokar då hon hoppar ur båten. Hon avböjer bestämt alla intervjuer och sätter i väg i språngmarsch mot domarbåten som förtöjer vid bryggan några meter bort.

En knapp timme tidigare har man kunnat se Lehtinen gestikulera vilt åt domarna och kommunicerat med dem inför gårdagens sjunde och nästsista start. Efter en kort överläggning ute till havs visade domaren två flaggor åt Lehtinens team och starten var förstörd. I domarbåten vid stranden försöker hon få domarna att ta beslutet att låta seglingen mot Australiens Olivia Price seglas om.

– Vi rundade startbåten på långt avstånd inför starten men på något sätt lyckades domarbåtens ankarlina trassla in sig i vår båt. Den borde inte ha varit där och jag såg den aldrig, säger Lehtinen uppgivet.

Domarna avslog protesten eftersom den borde ha gjorts genast i båten.

– Jag hittade inte rätt protestflagga i båten och därför gick det så håär, säger hon då hon lite lugnat ner sig.

Dagen gick inte annars heller helt som planerat för Lehtinen, Silja Kanerna och Mikaela Wulff. Trion fick en bra start på dagen då de slog det estniska teamet med klar marginal. Efter tre seglingar var saldot två segrar och en förlust och läget såg ljust ut med tanke på kvartsfinaler och medaljrace under helgen.
Men sedan började problemen för Lehtinens team. Fyra förluster i följd betydde att humöret i båten sjönk i samma takt som självförtroendet.

– Det var svårt att samla oss, speciellt efter motgångarna vi hade i den nästsista starten. Det var lite svårt att vara koncentrerad men samtidigt kanske det också hjälpte oss. Vi bestämde oss tillsammans att vi tänker på det kommande och glömmer det som skedde, säger Lehtinen.

Receptet hjälpte då det blev seger i den sista starten för dagen. En seger som kan visa sig vara otroligt viktig både resultatmässigt och mentalt. Hade Lehtinen & Co förlorat en femte start i följd hade självförtroendet varit hårt prövat inför dagens tre seglingar samtidigt som teamet då varit piskat att vinna alla seglingar utan att för den delen vara garanterade en plats bland de åtta främsta.

– Att säga att det var en viktig seger är bara en del av sanningen. Nu har vi chansen att nå kvartsfinal, säger Lehtinen.

Teamet hade en del problem i starterna under gårdagen och det är något trion sett över under natten. Att det blev hela åtta starter i går satte också sina spår i Lehtinens humör.

– Det var en lång dag med fler starter än vanligt. Nu är jag både trött och hungrig och vill bara få en bit i magen och sedan sova. Och så ska vi gå igenom vad som bra och vad vi kan förbättra inför morgondagen.

En annan sak som trion ska bearbeta är känslorna att tävla inför hemmapubliken.

– Det har varit ganska spännande för oss att tävla här och det är en sak som vi måste lära oss att hantera. Men det är säkert redan lättare i morgon då vi vet vad som väntar oss, säger Lehtinen och ler till slut.

– Det känns bra att veta att vi fortfarande har alla chanser att avancera till kvartsfinal, slår hon fast.

För att det ska lyckas krävs att dagens seglingar går bättre än gårdagens. Speciellt då Team Lehtinen ställs mot omöjliga Anne-Claire Le Berre i den första starten. Fransyskan vann sina alla fem starter i går och är rankad etta i EM.

Och Lehtinen vet en sak som ska bli bättre inför dagens seglingar.

– Starterna var definitivt vår svaghet i dag. Och så fick vi en onödig varning då vi rörde oss utanför den markerade banan inför en av starterna. Vi måste vara noggrannare.