LEHTIKUVA / Pekka Sakki

Honka fast i samma mönster

Ny turnering – gammalt problem. Honka har i den finländska ligan haft oerhört svårt att få spelövertaget att synas i målprotokollet. Europaäventyret inleddes enligt samma mönster, och Esbolaget fick bara 0–0 mot Nömme Kalju.

Bra spel – alltför få mål. Det är enkelt att beskriva Honkas säsong på de inhemska planerna hittills i vår. Och när kvalet i Europa League inleddes med hemmamatch mot estniska ligatvåan Nömme Kalju var den finländska seriesexan fast i samma trista mall. Smånätt lirande – men inget nätrassel.

– Vi spelar bra, men målen kommer inte. Det där sista saknas, förklarar Honkas Sampo Koskinen.

– Vad det beror på vet jag inte. Skulle jag veta det skulle problemet vara löst, konstaterar Koskinen.

Att Honka hade mer boll kunde vem som helst märka, långt innan lagledaren Vesa Vasara efter slutvisslingen ville upplysa pressrummet om procentsatserna: 71 procent bollinnehav för Honka före paus, 73 procent i andra halvlek. Men det spelar som bekant ingen roll om siffran så vore 100 så länge som det står två nollor också i målprotokollet.

– Oftast ligger målskytteproblem på den mentala sidan. Det är en stor del av livet och idrotten, säger Mika Lehkosuo smått syrligt.

– Men samtidigt måste vi skapa ännu bättre chanser än nu, påpekar Honkatränaren.

På konstgräset på ISS-stadion i Myrbacka hade Honka sett till spelövertaget överraskande få solklara målchanser. Attackerna blev för långa och omständiga, ofta med en passning för mycket. Anfallen påminde ibland om rugby, när bollen flyttades från kant till kant med den ena sidledspassningen efter den andra.
Just ett sådant anfall gav högerbacken Henri Aalto bra skottläge, men avslutet gick utanför. Ett annat slutade med att dagens andra ytterback Äijälä sköt hårt, men rakt på gästernas utmärkte målvakt Kert Kütt.

Ju längre matchen pågick desto klarare blev hemmachanserna. Men bortakeepern stod i vägen för allt, vare sig det handlade om Demba Savages lyftning från närhåll eller inhopparen Sampo Koskinens tunga långskott. Och när Kütt till slut blev överspelad räddade hans försvar honom, och Jussi Vasaras skott motades på mållinjen.

– Resultatet är inte bra på något sätt, men vi är bara halvvägs. Vi gör målen i Tallinn i stället, sammanfattar Lehkosuo inför torsdagens vidöppna retur.

Honka visade att de på många sätt är bättre än esterna, men vad hjälper det. Om laget är lika ineffektivt också på andra sidan Finska viken blir Europaäventyret alltför kort också i år.