Erfarenhet. Hanna-Maria Seppäläs gedigna erfarenhet ska hjälpa de andra i VM-laget. Fotograf: Lehtikuva/Mikko Stig

Under ytan bubblar en OS-dröm

Med astmamedicinerna i bakfickan siktar Hanna-Maria Seppälä mot sitt 52:a FM-guld. Men helgens FM i simning är bara ett av årets delmål för Seppälä.

En bra kombination av erfarenhet och med viljan att ta nästa steg i karriären. Så beskriver simlandslagets lagledare Ippe Natunen den finländska VM-truppen.

I dag börjar generalrepetitionen inför VM då årets FM kör i gång i Esbovikens simhall.

– Jag hoppas det blir hård konkurrens så jag kan förbättra mina personliga tider, säger Seppälä.

Under årets FM kommer publiken antagligen inte att bjudas på några finländska rekordtider. En av de främsta orsakerna är de tekniska tävlingsdräkterna är förbjudna. Efter att förbudet, som togs i bruk 2010, har bara enstaka finländska rekord putsats upp.

– Det kommer att bli svårt att slå några rekordtider, säger Seppälä som själv slagit 101 finländska rekord under sin karriär.

För att få tillräckligt med variation i sin träning kommer Seppälä att lägga krutet på stafetterna i helgen.

– Jag får en extra kick av stafetterna, jag tycker verkligen om dem, säger Seppälä som kommer att delta i tre stafetter.

Efter FM åker den blåvita VM-truppen på sex simmare till VM i Shanghai, Kina. För finländarna del är målsättningen två finalplatser. Ippe Natunen poängterar ändå att det kommer att krävas extremt mycket för att någon av finländarna ens ska nå till en semifinal.

– Tar Emilia Pikkarainen eller Ari-Pekka Liukkonen en semifinalplats är det en fantasisk prestation för oss, säger Natunen.

En stor del av tankarna kretsar ändå på OS nästa sommar.

– De tolv bästa stafettlagen i VM går direkt till OS. De fyra resterande platserna får de lag som ligger bäst till på världsrankingen. Finlands mål i VM är att vara bland de 12 bästa, säger Natunen.

FM-tävlingen är en viktig del av den mentala förberedelsen för simmarna. Enligt Natunen är tidpunkten idealisk.

– Här kan simmarna ännu förbättra sina tider, säger hon.

VM-truppen är större än tidigare år. Seppälä hoppas kunna ge de yngre simmarna tips om hur man hanterar sina tävlingsnerver på bästa sätt. För Seppäläs egen del kommer klockan stå för det hårdaste motståndet på favoritsträckan 100 meter frisim.

– Jag satsar på att simma under 54 sekunder, säger Seppälä om sträckan där Esbosimmaren borde vara oslagbar.

Det gånga året har inte varit idealisk med tanke på förberedelserna inför OS 2012. I somras hostade Seppälä av ett revben då hennes astma var som värst. Benbrottet läkte under hösten och i januari fick träningen fortsätta. Nu är astmamedicinerna tagna och siktet är redan inställt mot OS i London.

– London är huvudmålet. VM kommer lite för tidigt. Ursprungligen hade jag velat ha en medalj som målsättning i VM, men med den här tidtabellen är det inte realistiskt. Därför blir målet en finalplats, säger Seppälä.