Gillar jobbet. Minea Blomqvist vill gärna förlänga säsongen med Evian Masters, men då måste hon lyckas i Finnair Masters. Fotograf: Lehtikuva/Jussi Helttunen

Blomqvist lägger band på nerverna

Endast en chans återstår. Klarar Minea Blomqvist av att hålla tankarna i styr kan hon kamma hem den sista biljetten till Evian Masters.

De fyra senaste veckorna har Blomqvist tävlat varje helg och rest över Atlanten fyra gånger. Dagarna mellan tävlingarna i Rochester och Helsingfors tillbringas på flyget för att Blomqvist ska kunna delta i årets finländska deltävling på Europa-touren som spelas på Tali golf. Efter den mentala kollapsen i LPGA Championship i Rochester i helgen, där Blomqvist föll från en tredje plats till 68:e, har Blomqvist tränat sin swing.

– På grund av jetlagen kunde jag inte sova och gick för att kolla min e-post i förrgår. Jag såg att jag hade fått ett meddelande av min tränare Kevin (Smeltz) och började öva direkt, säger Blomqvist.

Analysen om vad den mentala kraschen berodde på är också klar.

– Under de första dagarna var stämningen fantastisk. Plötsligt dök medierna upp. Jag gav en intervju under uppvärmningen vilket jag aldrig brukar göra. På rangen fick jag höra folk som ropade "wow, wow". Jag var helt enkelt inte redo för det och blev ställd. På lördagen blev det ett dåligt resultat och på söndagen var jag helt enkelt för trött för att samla tankarna och få spelet att fungera, analyserar Blomqvist.

Är du orolig för att samma sak ska hända dig på hemmaplan?
– Nej, de finländska medierna är bekanta. Hemmapublikens stöd tänder en alltid. Jag har haft tid att utveckla bekanta och trygga rutiner i den här tävlingen. Det är sjunde gången jag är med så jag är lugn, säger Blomqvist.

På grund av de långa resorna är Blomqvist nöjd över att hon inleder sin första tävlingsrunda klockan 12 i morgon.

– Väckningen på morgonen brukar alltid vara ganska hemsk då man rest från USA, säger hon.

Under årens lopp har den finländska deltävlingen i Europa-touren plågats av svåra väderförhållanden. Både tromber och störtskurar har förekommit i tävlingen som tidigare arrangerades i augusti. För att undvika dylika väderfenomen har arrangörerna bestämt sig för att ordna tävlingen i månadsskiftet junijuli. Blomqvist välkomnar förändringen.

– Vädret är en av de viktigaste faktorerna i golf. Med bra väder lockar man publik, säger Blomqvist.

Det varma vädret har också gjort greenerna snabbare vilket blir en extra utmaning. Tävlingen är Blomqvists sista chans att boka biljetten till Evian Masters i slutet av juli. Men den biljetten får endast tävlingens vinnare i Helsingfors.

– Förhållandena är de samma för alla spelare. Det är de här spelarna jag ska vinna över oavsett i hurdant skick banan är. Då jag började min fem veckor långa tävlingsresa i maj tänkte jag, att tanken om en plats i Evian Masters måste vara klar och tydlig ända till slut, säger Blomqvist.