FORMSTARKA. Fysiken måste vara på topp för domarna som vill döma i VM. Det sista testet gjordes bara några dagar innan avspark och nu är rättskiparna redo för avspark i Tyskland.

Blåvita domare ivriga inför avspark

Fyra års förberedelser ska hjälpa det finländska domarteamet att döma inför fullsatta läktare i årets VM.

– Just nu är det en superbra stämning bland domarna. De flesta klarade av det sista fysiktestet och efter det steg stämningen direkt, säger assisterande domare Tonja Paavola.

I det finländska domarteamet ingår, förutom Paavola, också huvuddomare Kirsi Heikkinen och assisterande domare Anu Jokela. Högst upp på trions meritförteckning står VM-finalen för U17 mellan Sydkorea och Japan. Nu hoppas de på att få döma matcherna tillsammans i Tyskland. De åtta första matchernas domarteam offentliggörs i dag.

– Det är en enorm fördel och styrka att få döma med personer man dömt med förut. Alla domare känner varandra men vi har inte dömt tillsammans, säger Paavola.

Årets VM är Paavolas första. Ändå kom inte inbjudan till VM som en enorm överraskning.

– Vi har varit med på flera träningsläger och det gick ganska bra för oss i Algarvecupen. Då fick vi känslan av att, hej, vi har en chans att hänga med, säger Paavola som fick den officiella inbjudan i mars.

Paavola säger att hon inte har kollat in spelprogrammet speciellt noggrant och att det inte spelar någon roll vilka matcher hennes domarteam tilldelas. Att döma i öppningsmatchen där värdlandet Tyskland möter Kanada inför 75 000 ögonpar skulle förstås vara speciellt roligt.

– Damfotbollen är störst i Tyskland. Här lever publiken med även i damfotboll och man förstår sig på grenen, säger Paavola

Att vara koncentrerad och beredd då matchen börjar kommer att bli den största utmaningen. Under tre veckor kommer domarna att döma två till tre matcher.

– Då matcherna börjar måste vi vara redo. Vi kommer nog att få hitta på grejer att göra mellan matcherna för att fördriva tiden, säger Paavola.
Att ägna sin tid åt spekulationer kommer hon inte att göra. Yrkesrollen gör, att hon som domare inte vill fundera på vilka lag som kommer att gå långt i turneringen.

– Med åren har det blivit vardag att man inte funderar på vilket lag som är bättre. Vi kan inte gå ut i en match och tänka på vem som kommer att vinna. Vad som helst kan hända, det är spelarna som ska avgöra matchen, inte vi.