Familjär cup. Aleksi Heinonen spelar i Sibbo Vargarnas gula lag och kom till Åland med hela familjen – systern Sonja, pappa Juha och mamma Heidi Thurman-Heinonen. Foto: Robert Jansson

Fotbollscup lockar hela familjen till Åland

Sibbo Vargarnas gula lag möter SIK/SIF – ett sammanslaget lag från Solf och Sundom i Österbotten. Föräldrar och syskon hurrar, tränarna ropar, pojkarna kämpar. Solen lyser äntligen och planen är någorlunda torr efter gårdagens häftiga regn.

Jan Nyberg, en av tränarna för Sibbo Vargarna som deltar med två lag, säger att Alandia Cup hör till för klubbens 11-åringar. Logi är redan bokat för nästa år.
– En fin upplevelse för pojkarna. Det blir en bra laganda under de här dagarna och vi gör också annat än spelar fotboll – går på disco och spelar minigolf, säger han.

Sibbo-pojkarna kämpar tappert men får ge sig mot SIK/SIF som vinner med 2-0. Därmed är lagets chanser att gå vidare till kvalspelet borta. En av killarna, Aleksi Heinonen som tränar fotboll fyra gånger i veckan och tennis lika ofta, är bedrövad efter förlusten men till all lycka är både hans mamma, pappa och syster på plats och kan trösta.

Det är typiskt Alandia Cup – att hela familjen kommer till Åland och kombinerar fotboll och semester. Arrangören, IFK Mariehamn, räknar med att Alandia Cup lockar 4.500 personer och de bidrar därmed till ett bra klirr i turistföretagarnas och glassförsäljarnas kassor.

Alandia Cup är i dag ett väloljat maskineri som kom till av en händelse. Två fastländska lag med 11-åringar var i slutet av 1970-talet på väg till Åland och ringde IFK Mariehamns kansli. Kunde de få spela en träningsmatch mot ett åländskt lag? Sedan ringde ett lag till och ett till – båda med 11-åringar – och det slutade med en miniturnering som sedan dess slagit nytt deltagarrekord nästan varje år.

Ideellt arbete

Alandia Cup är bland annat känd för sin goda mat som lagas från grunden i ett skolkök och matsedeln är den samma år efter år. Till exempel serveras alltid skinklåda till lunch och fläskschnitzel till middag på måndag. De frivilligas insatser är A och O för att cupen ska kunna genomföras och ge ett överskott för arrangören.

Minst 70 procent av allt arbete kring cupen utförs ideellt.

– Många tar semester just den här veckan för att kunna vara med och jobba och överskottet går till vår ungdomsverksamhet. Vi har bland annat anställt en ungdomstränare och ska anlägga en konstgräsplan i Mariehamn, säger föreningschef Thomas Fonsell.

Med närmare hundra lag har …cupen nått sitt tak i nuvarande form. Med fler lag behövs mer av allt – fler planer, fler domare, mer logi och mer matplatser.
– Det är ett stort steg att ta och vi vill inte heller förlora den gemytliga och familjära känsla som är ett av cupens kännetecken, säger Thomas Fonsell.
Finalerna spelas i morgon.

Alandia Cup

• Turnering för 11-åringar som startade 1978.
• I år deltar 96 lag, 80 pojk- och 16 flicklag, vilket är nytt rekord. Cirka 400 matcher spelas under dagarna.
• Alla lag spelar minst sju matcher i gruppspelet.
• Lagen kommer från Åland, Finland, Sverige, England och Estland.
• Kändisar som Jari Litmanen och Mixu Paatelainen har deltagit i Alandia Cup liksom den åländska landslagsspelaren Daniel Sjölund.
• I fjol vann TPV från Tammerfors pojkcupen medan Korson palloseura från Vanda vann flickcupen.