Foto: Lehtikuva

Kirvesniemi, Isometsä och Immonen riskerar nya åtal

Harri Kirvesniemi, Janne Immonen och Jari Isometsä kan bli föremål för ytterligare civila utredningar på grund av sina uttalanden under den pågående dopningsrättegången. Det konstaterade häradsåklagare Mikko Jaatinen i sin slutplädering.

Alla tre bedyrade under rättegången att de inte känt till något dopningsbruk inom den finländska skidsporten. Jaatinen slog i sin slutplädering fast att berättelserna inte är speciellt trovärdiga.

Åklagaren meddelade redan tidigare att han i något skede kommer att driva Isometsäs eventuella lögner i rätten. Isometsäs vittnesmål tappade rejält i trovärdighet då en läkare meddelade att han köpt ut epo, som används för bloddopning, åt honom. Personalen på ett av apoteken där preparatet köptes kom ihåg läkaren. Jaatinen uppgav på torsdagen att berättelserna bevisar att Isometsä fått epo, även om det finns en del konflikter i apotekets och läkarens berättelser.
Åklagaren kan polisanmäla den som misstänks ha ljugit under ed. Straffet kan bli upp till tre års fängelse.

Jaatinens slutplädering byggde på att det lagts fram tydliga bevis för att dopning förekommit inom den finländska längdåkningen. Bland annat före detta chefstränaren Kari-Pekka Kyrö och hans bästa adept Mika Myllylä berättade om utbrett dopningsbruk. Allra högst trovärdighet hade de läkare som jobbat för skidförbundet, anser Jaatinen.

– Varför skulle de utan grund komma och berätta om händelser som de själva knappast får någon större ära för? frågar sig åklagaren.

Enligt honom har alla fyra åtalade varit en del av dopningskulturen.

– Vårt påstående är att de inte bara visste om dopningsverkligheten, utan levde i den, säger Jaatinen.

Att Jari Piirainen kände till vad som pågick bygger Jaatinen på att han gjort en lång karriär inom förbundet och tidigare även jobbat som tränare för vissa av toppåkarna.

Jari Räsänen var den enda åkaren som stod åtalad. Åtalet mot honom stärks framför allt av berättelser om att han tappats på blod i samband med VM i Trondheim 1997.

Åtalet i den pågående rättegången gäller att några av topparna inom skidförbundet tidigare krävt och fått skadestånd av nyhetsbyrån FNB för en dopningsnyhet, som anses ha skadat deras rykte. Enligt Jaatinen var beloppen så höga att de verkligen borde ha varit totalt ovetande om dopning för att kunna kräva dem.

Skidcheferna byggde då upp en falsk bild av sig själva som försvarare av ren idrott och rätten hade all orsak att tro på den, anser åklagaren.

– Det har funnits en seg vilja att vilseleda, säger Jaatinen.

Han yrkar på villkorliga fängelsestraff för grovt bedrägeri.

Försvarets slutpläderingar läggs fram på måndag.