Nu är Nadal lika stor som Borg på gruset

Rafael Nadal tangerade Björn Borgs rekord på sex titlar i Franska mästerskapen. Spanjoren besegrade Roger Federer i finalen med 3–1 i set, 7–5, 7–6, 5–7, 6–1.

Sex segrar på sju år. Och den enda luckan i sviten, 2009, berodde på att han då var skadad. Genom att än en gång besegra sin schweiziska kompis och konkurrent visade Rafael Nadal med besked vem som är kungen på grus.
– Det var en bra match. Roger spelade fantastiskt, sade Nadal efter sin fjärde finalseger över Federer i Paris.
– Jag vill tacka alla fans. Tack till alla som gör den här turneringen till den bästa i världen, sade Nadal.

Och Federer hade bara lovord om sin överman.
– Det var en exceptionell prestation av Rafa. Han har slagit mig igen. Visst är jag besviken, men samtidigt glad över att ha fått spela mot honom. Han är den bäste spelaren på grus men jag är stolt över sättet på vilket jag spelat de två senaste veckorna. I dag kunde jag bara inte sätta tillräckligt emot honom, berömde Federer.

Förutom Nadal är det bara svensken Björn Borg som mäktat med att vinna Grand Slam-titeln i Paris sex gånger. Nadal, som nyss fyllde 25, är dessutom den näst yngste mannen som vunnit tio Grand Slam-titlar, bara Borg var yngre när han vann sin tionde. Nadal är också kring ett halvår yngre än vad den nu 29-årige Federer var när denne för tionde gången vann en Grand Slam. Nadal har dock ännu en bit upp till Federers rekord på 16 Grand Slam-titlar.
– Det här är en av mina allra vackraste drömmar. Att vinna finalen mot en av de bästa spelarna i världen och historien är verkligen fantastiskt för mig, sammanfattade Nadal.

Men den sjätte finalsegern på Roland Garros blev ingen lätt match. Federer rivstartade och hade mycket snabbt en setboll vid 5–2.
Då blev det liv i Nadal som vände, vann fem game i rad och tog det första setet.
Det andra setet blev sedan en verklig rysare. Nadal ledde med 5–4 och hade möjlighet till en setboll när det började regna. Matchen pausade i tio minuter innan spelarna fick komma tillbaka in på plan och Federer utjämnade till 5–5. Och när han väl hade ångan uppe vann schweizaren det följande gamet utan att tappa en enda poäng åt spanjoren. Nadal visade dock mental styrka och tvingade fram ett tiebreak, som han vann med 7–3.

Största delen av publiken hejade på Federer, som vägrade ge upp och kämpade sig till seger i det tredje setet med 7–5. Tanken på att det skulle bli en klassisk femsetare dök garanterat upp hos många.
Men Nadal var sugen att avgöra tidigare och samtidigt behålla positionen som världsetta. Det fjärde setet blev en ren uppvisning. Nadal utskåpade Federer helt och vann med 6–1.
– Som det ofta blir så är han bäst på grus. Nu visade han det igen, sade Roger Federer och resten av tennisvärlden kunde inte annat än nicka med.