Mikko Hirvonen …led av arrangörsmiss

Sebastien Loeb vann fyra sekunder på att göra en annorlunda tolkning av kördirektiven än Mikko Hirvonen. Utan det hade Hirvonen vunnit det argentinska rallyt i stället för Loeb.

Mikko Hirvonen fick i helgen nöja sig med andraplatsen i det argentinska VM-rallyt. Han förlorade 2,4 sekunder i mål åt Sebastien Loeb. Men med klarare direktiv från arrangörerna hade Hirvonen stått högst på pallen.

Kontroversen handlar om en rondell på specialsträcka sju där Citroënförarna Loeb och Sebastien Ogier valde den kortare vägen medan Hirvonen och Jari-Matti Latvala valde den längre vägen genom. Rondellen användes under den fjärde sträckan och då hade arrangörerna stängt av den kortare vägen med tejp och alla bilar var tvungna att ta den längre vägen genom rondellen.

Men då förarna på nytt skulle ta sig genom rondellen tre sträckor senare fanns tejpen inte kvar och Loeb och Ogier valde att köra den kortare vägen. Fördelen med det vägvalet är cirka fyra sekunder och då Hirvonen och Loeb körde i mål på söndagen var fransmannen 2,7 sekunder före finländaren i mål som segrare.

Ford lämnade genast efter sträckan in en officiell protest mot att stallet inte informerats om att det fanns en möjlighet att köra båda vägarna i rondellen under den sjunde sträckan.

– Vi frågade arrangörerna om saken på lördagen då vi var i ledning i rallyt men fick inte ett tillfredsställande svar och bestämde oss därför att lämna in en officiell protest. Det handlade inte om att i efterhand försöka få segern. Vi ville ha klarhet i om alla parter agerat korrekt, säger Fords stallchef Malcolm Wilson.

– Det stora problemet var att man kunde få en stor fördel av att tolka den tvetydiga tävlingsboken och vi ville få klarhet i det hela med tanke på framtida tävlingar.

Tävlingsjuryn behandlade Fords protest efter målgången på söndag och kom fram till att Loeb får behålla segern trots vissa oklarheter.

– Efter att ha hört både arrangörer och personal från de olika toppstallen och tagit del av videomaterial har juryn kommit fram till att det finns olika tolkningar av de diskussioner som fördes mellan stallen och arrangörerna i relation till instruktion nummer 18 på sidan 55 i tävlingsboken, skriver juryn i sitt beslut.

Vidare skriver juryn att arrangörerna inte har bekräftat sin syn på rondellen skriftligt vilket lett till att förarna gjort olika vägval.

Resultatet av Fords protest blev alltså att Loeb och Cit- roën fick behålla segern medan Hirvonen slutade tvåa. Juryn beslutade däremot att bötfälla arrangörerna 5 000 euro för att man misslyckats med att kommunicera klara instruktioner till alla tävlande.  Stallchefen Wilson säger att han är nöjd med juryns beslut och han upprepade att hans stall inte var ute efter segern utan bara ville ha klara direktiv om hur liknande händelser ska skötas i framtiden.

Efter segern i Argentina har fransmannen Loeb en ledning på 13 poäng till tvåan Hirvonen i VM-serien. Då sex av säsongens 13 deltävlingar är körda har Loeb samlat 126 poäng mot Hirvonens 113. Latvala är fyra på 74 poäng och Ogier trea med sina 96.