Sjundeås Vincent Voutilainen ger prov på sin skottstyrka och snart rasslar det bakom motståndarens burväktare. Foto: Dan Andersson

Sjundeå Cup föder nya stjärnskott

I Sjundeå Cup är den sociala samvaron över klubbgränser minst lika viktig som att näta på det gröna gräset. Den traditionsrika turneringen är inget en handbollsvän kan vara utan.

Sjundeå Cups betydelse för handbollen är enorm. Det är slutet på gamla säsongen och samtidigt en start för den nya säsongen. Varje framstående spelare, domare och tränare har tagit del av den största handbollsturneringen i Finland.

För nästan alla i handisfamiljen är det en fest man vägrar att missa. Ett utmärkt exempel är Mathilda Evers, målvakten för BK-46 i flicklaget födda 1997. Ett brett leende på läpparna trots förlust mot Borgå Akilles.

– Här är ju så roligt, bra matcher och en massa kompisar. Stämningen är alltid på topp. Det är någonting man vill vara med om.

Mathilda trivs med hobbyn och någon större målsättning har hon inte än så länge.

– Jag spelar för att det är skoj. Dessutom tycker jag om att träna och röra på mig. Jag har spelat i tre år, först som ytter och center, nu som målvakt. Jag tänker fortsätta att spela så länge som jag njuter av det, berättar Mathilda.

Hon tänker absolut vara med i Sjundeå Cup också nästa år.

I Sjundeå Cup slåss man om medaljer i alla åldersklasser, både i pojkar och flickor. I de riktigt yngsta F-juniorerna och i Minin, räknas inte målen utan alla får en deltagarguldmedalj.

14-åriga Vincent Voutilainen bor i Sjundeå och representerar lokala arrangörsföreningen SIF. Unga lovande centerspelaren är mycket målmedveten. Han vill vinna guldet varje gång han går ut på hemortens gräsmatta.

– Förstås är det roligt att träffa goda kompisar över klubbgränserna. Här hinner man vara mera tillsammans än då man spelar en enskild seriematch. Men vårt lag är här för att vinna. Det är en stor grej för oss, funderar Vincent som fick lyfta pokalen i fjol.

Hårt jobb krävs

Jobbar man hårt kan man nå toppnivån, det vet talangen.

– Förra veckoslutet spelade vi final four och tog hem FM-guldet, därför blev förberedelserna till Sjundeå Cup kortare än vanligt. Vi tränar fyra gånger i veckan, där till kommer matcherna. Det är mycket handis, men jag tycker om det.

Spelplatsen på plan har nu stabiliserats, det hämtar med sig säkerhet i prestationerna.

– Jag har spelat också back och målvakt, men numera är jag center. Vårt spelsystem baserar sig mycket på centerspel och jag får mycket bollar till linjen. Då jag får bollen är min uppgift att lägga den i nätet, säger Vincent.

Målsättningen för framtiden är också klar.

– Att utvecklas som spelare och ta en plats i ligalaget. En dröm skulle vara att lira utomlands.

Efter den tredje raka vinsten, med sitt lag i går på förmiddagen, vet Vincent vad man skall göra för att komma närmare målet.

– Hem och äta hälsosamt, och tidigt och sova, avslutar han.

FAKTA / Sjundeå Cup

• Sjundeå Cup är den största finska handbollsturneringen. Matcherna spelas på sammanlagt 28 uteplaner. Spelunderlaget är gräs.
• Sjundeå Cup 2011 är den 39:e i ordningen. 253 lag deltar i år, dvs cirka 3500 spelare. Också lag från Sverige och Estland är med.
• Turneringen grundar sig på frivilligt arbete. All ekonomisk vinst går till SIF:s juniorarbete.
• Ursprungligen var turneringen endast för juniorer, nu finns det också klasser för damer och herrar.