Lionel Messi stärkte sin position som världens kanske bästa fotbollsspelare. Foto: EPA/Andy Rain

Magisk Messi finalens stjärna

Lionel Messi befäste positionen som en av sin generations bästa spelare när han agerade galjonsfigur i Barcelonas 3–1-seger över Manchester United i Champions League-finalen.

23-åriga Lionel Messi är nu ett steg före Real Madrids Cristiano Ronaldo och Manchester Uniteds Wayne Rooney som tillhör samma spelargeneration. Messis mål, som betydde 2–1, var hans tolfte i årets Champions Leagueoch tangerar Ruud van Nistelrooys rekord. Messi har den här säsongen nätat 56 mål i 62 matcher.

– Jag har många gånger hört talas om en ny Maradona. När det gäller Messi så tror jag faktiskt att han är värd all den uppståndelse, sade Diego Maradona nyligen.

Även Barcelonas tränare Pep Guardiola beskriver som en unik spelare.

– Jag är priviligerad över att ha de här spelarna i mitt lag. Jag känner mig inte som en chef för dem. Många har jobbat hårt och jag vill gratulera spelarna, sade Guardiola efter matchen.

Messi var själv mycket glad över segern och ser inget slut på lagets framgångar på hemmaplan och ute i Europa.

– Vad vi åstadkommer med det här laget är helt vansinnigt. Jag tror inte vi förstått det än, men vi vill bara fortsätta vinna ännu mer titlar, säger Messi till spanska nyhetsbyrån Europapress.

För Guardiola var det intressant att se hur hans lag utvecklats sedan segern över Manchester United i finalen för två år sedan. Då vann "Barca" med 2–0.

– När jag tittar på finalen i Rom på nytt är jag inte så övertygad. Inför den här matchen tränade vi hårdare och hade fler chanser som vi utnyttjade effektivt. Vi är väldigt lyckliga eftersom det är svårt att vinna Champions League. Vi gjorde en helt fantastisk match.

Ett år till

Guardiola har planer på att fortsätta ett år till som tränare för Barcelona. Han anser att utmaningen måste komma från honom själv.

– När passionen för spelet försvinner återvänder jag hem, tar en tupplur och gör sedan comeback.

Han vill inte jämföra årets Barcelona med tidigare storlag världen över.

– Det är omöjligt för att jag såg aldrig Di Stefanos Madrid, Peles Santos eller Cruyffs Ajax. Jag hoppas att man kommer ihåg oss som ett lag som var roligt att titta på, säger Guardiola.

Bland Manchester Uniteds spelare var man eniga om att Barcelona förtjänade segern.

– De spelade väldigt bra. De hade fler chanser och vi måste höja upp våra händer och erkänna att de var bättre än oss, säger lagkaptenen Nemanja Vidic till Sky Sports.

Managern Sir Alex Ferguson var inne på samma spår.

– Under mina år som manager är det här det bästa laget som jag har mött, säger han till nyhetsbyrån AP.