Hemma-VM hägrar. Om VM arrangeras i Helsingfors 2014 är Kiira Korpi säkert ett namn att räkna med. Foto: All Over Press/EPA/Juri Kochetkov

Finland vill ha VM 2014

Konståkningsförbundets ordförande Susanna Rahkamo tror att Finland har goda chanser att få arrangera VM 2014 i Helsingfors.

Enligt Susanna Rahkamo ska Internationella konståkningsförbundet ISU fatta beslutet om tävlingsvärden 2014 senast i mitten av juni.

– Vi har varit aktiva i internationella kretsar och det är länge sedan VM senast har ordnats i Finland. Jag skulle säga att vi åtminstone har en fifty–fifty-chans att få tävlingarna, sade Rahkamo.

Yle var först med nyheten om Finlands ansökan. Rahkamo berättade för FNB att Finland ursprungligen skulle ansöka om VM 2015.

– Vi funderade länge på vilka VM det lönar sig att ansöka. Vi diskuterade med det internationella förbundet och fick uppfattningen att VM 2014 skulle gå till Kina. Men sedan fick vi ett tips om att Kina, liksom inte heller andra länder i Asien, inte alls ansöker om tävlingarna 2014. Då aktiverade vi oss eftersom vi insåg att VM kan beviljas till Europa, berättade Rahkamo.
Hopp om VM i Finland

Internationella konståkningsförbundet vill inte berätta för FNB vilka andra länder vid sidan om Finland som ansöker om VM 2014. Finland har arrangerat VM 1983 och 1999. Finland ansökte om VM också i år då Japan måste stå över värdskapet efter jordbävnings- och tsunamikatastrofen, men tävlingarna gick till Ryssland.

Helsingfors arrangerade konståknings-EM 2009 och teamåknings-VM i år.

– Det internationella förbundet vet att saker fungerar hos oss och att vi får publiken igång. De är säkra faktorer när värden väljs, sade Rahkamo.