Alexander Ring har fått en stor dos självförtroendet tack vare landslagsuppdrag.Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Ring en dirigent i form

Han blev uttagen till truppen som ska möta San Marino och Sverige i EM-kvalet. I ett HJK som inte ännu fått i gång alla cylindrar är Alexander Ring det stora utropstecknet.

I går säkrade HJK sin plats i cupfinalen och Alexander Ring var den som dominerade. Han vann boll, passade säkert och låg för det mesta rätt i banan.
– Det har gått bra men det kan gå ännu bättre, säger Ring som är den spelare som imponerat mest i Klubi under våren.

Fortsätter han i samma stil blir han inte långvarig i Finland. Dessutom kan han i bästa fall få chansen redan i det stundande EM-kvalet, något som ytterligare skulle öka chansen för en flytt utomlands. Kvalmatcherna är ypperliga skyltfönster för unga, ambitiösa spelare.
– Nå vi ska nu se om jag får spela i landslaget. Jag talade med förbundskaptenen Mixu Paatelainen och vi hade ett bra snack. Han verkar vara en bra typ. Men det är han som bestämmer.

Också tränaren Antti Muurinen berömde sin unga mittfältsstjärna.
– Det verkar som om han växte ytterligare av att bli uttagen till landslaget. Han spelar med ett stort självförtroende och blir hela tiden bättre, menar Muurinen som fick sin beskärda del av den ökända Lahtisklackens skit under matchen.

 

Inga vackra ord

Alla med någon sorts koppling till Lahtisfotbollen fick höra vad de var värda. Muurinen, Berat Sadik och inte minst Jari Litmanen. Den finska fotbollens övergud fanns inte ens med i laguppställningen, ändå handlade en del av sångerna om honom. Det var inga vackra texter om ikonen.

Sadik byttes in mot slutet av andra halvlek och hann före det värma upp i 20–25 minuter precis framför de tillresta "fansen".
– Nå det var lite hetare än vanligt. Men vi hade snackat om det här på förhand och jag visste vad som väntade. De kastade ölburkar och tändare på mig men lyckligtvis träffade de inte mig. Det gällde att inte låta sig provoceras, säger Sadik som satte 3–0 i slutminuterna.

– Det var väl mitt sätt att svara på deras skrik.

FC Lahti hängde med i en dryg halvlek och Jonne Kemppainen hade faktiskt två ypperliga lägen att näta. En gång hade han tomt mål men missade med cirka 40 meter och direkt efter Klubis 1–0 var han ensam igenom men lyfte bollen förbi.
– Det var två heta chanser. Så mycket mera finns inte att tillägga, säger Kemppainen.

Klubis 1–0 kom på straff av Jarno Parikka, 2–0 nickades in av Valtteri Moren och så var cupäventyret över för division 1-laget.
– Det var absolut ingen straff. Bollen tog inte på Sinisalos arm utan i ljumsken. Otroligt att domaren kan döma straff, säger Lahtistränaren Tommi Kautonen.
Särskilt länge får inte HJK njuta av finalplatsen. På söndag kommer serieledaren JJK på besök. Skulle gästerna vinna drar man upp en sju poängs lucka till mästarna.


Börjar du tröttna?
– Man blir bara piggare av att spela mycket. Då det går bra är det ännu roligare. Jag är verkligen inte trött, säger Ring.

HJK–FC Lahti 3-0 (0–0)
• Bäst i HJK: Alexander Ring. Ynglingen gör det mesta rätt på mittfältet. Tar enkla och förståndiga beslut.
• Bäst i FC Lahti: Jukka Sinisalo. Orsakade visserligen straffen till Klubis 1–0 men det var mycket tack vare honom som gästerna höll målet rent i 50 minuter.
• Speciellt: Inte särskilt överraskande sjöng Lahtisklacken nidvisor om Litmanen, Sadik, Muurinen och Helsingfors.
Fortsättningen: HJK är klart för final. En stor del av de tillresta Lahtissupportrarna lär vakna med en ruskig baksmälla i dag.