Exporten väntar på Arkimedes

Strukturreformer är nödvändiga men bara en ram. Det är enbart företagen som kan ta fram de produkter och tjänster som landet ska leva på.

Enligt en anekdot vars sanningshalt är osäker sprang den grekiska matematikern och fysikern Arkimedes naken genom gatorna ropande "Heureka" efter att ha upptäckt vad som gör att ett föremål flyter och hur djupt det sjunker i vatten. Uttrycket "Jag har funnit det" är en slogan för uppfinnarjockar i hela världen och det var symboliskt att statsminister Jyrki Katainen förlade sin tankesmedja för organisationernas beslutsfattare till ett vetenskapscentrum som bär namnet Heureka.
Med tanke på att innovationerna uteblev och de medverkande för det mesta bekräftade för varandra sådant som de redan vet kan det passa bättre med ett annat citat som tillskrivs Arkimedes – "Rubba inte mina cirklar!".

Villkoren för att öka arbetsinsatserna och konkurrenskraften och sy igen hållbarhetsgapet i de offentliga finanserna är allom bekanta. Men det går inte att på en konferens hitta på de innovationer som ska sätta fart på landets stagnerade ekonomi. Det skulle vara dömt att misslyckas om partier och intresseorganisationer försökte sig på att bestämma vilka varor och tjänster som företagen borde satsa på att utveckla. På politisk nivå och arbetsmarknadsorganisationerna emellan går det bara att snickra ramarna för de tavlor som entreprenörerna själva måste måla.
En orsak till att talet om strukturreformer kan låta luddigt är att det undviker att gå in på ekonomins hårda kärna, det som rent konkret kan säljas på en världsmarknad som hela tiden blir mer konkurrensutsatt. Saken handlar om att skapa någonting nytt som fyller den lucka som raset i mobil- och skogsindustrin öppnat.

Det finländska kunnandet inom informations- och kommunikationsteknologin är kvar på toppnivå och det skulle vara oförlåtligt att låta det skingras bara för att Nokia inte har samma betydelse som tidigare. Det behövs fler nischer än de som Rovio och Supercell med framgång gett sig in på.
Bioenergi, cleantech och vårdteknologi nämns ofta bland de framväxande branscherna och gärna får de vara ännu fler till antalet.
Det kommer fortsättningsvis att vara exportindustrin som visar riktningen för ekonomin. Exportframgången bestämmer vilken den allmänna lönenivån och levnadsstandarden kan vara.

När utsikterna enligt näringslivscentralen EK:s barometer blir allt dystrare ställer flera av medlemsförbunden nya krav på regeringen inför budgetmanglingen; bland annat vill de ha kompensation för svaveldirektivet som träder i kraft i Östersjöområdet 2015.
Det är livsviktigt att återställa konkurrenskraften, men företagen kan inte på löpande band kräva lättnader utöver en sänkt samfundsskattesats. De måste göra ett hårdare arbete för att ta fram nya produkter och marknadsföra dem. Finländska företagsledare behöver bättre kunskap att agera på exportmarknaden.