Vita husets balansgångsförsök

När USA säger att man inte blandar sig i om Egyptens avsatte diktator Hosni Mubarak försätts på fri fot är det också en signal.


När USA säger att man inte blandar sig i om Egyptens avsatte diktator Hosni Mubarak försätts på fri fot är det också en signal.
När EU:s ledare fördömer militärens bruk av våld på gatorna i de egyptiska städerna men inte vill kalla störtandet av president Mursi en statskupp skvallrar det om att spelet i kulisserna pågår för fullt.
Lägg till detta att det enligt The New York Times och nyhetsbyrån Reuters pågår en intensiv kampanj med Israel i täten för att få Europa och USA att stödja den militärstödda regeringen i Egypten och sammanhanget klarnar ytterligare.
Det verkar som om det enda hindret för EU och USA att öppet applådera general Abdel Fattah al-Sisis beslut att åsidosätta Muhammed Mursi är det pinsamma faktum att väst, trots besvikelsen inför det första civila presidentvalet, lovordade Egypten för att landet i Mursi fick sin första civila president.

Det kan verka som ett allvarligt slag mot Egyptens nuvarande ledning att USA inhiberar en planerad militärövning och säger sig noga följa med utvecklingen i landet för att se om den återstående potten för i år på cirka 585 miljoner dollar i militärt bistånd ska delas ut eller inte.
Sannolikt blir det grönt ljus till slut i alla fall, för amerikanernas löfte om att förse Egypten med militärt bistånd går tillbaka till löften som gavs i samband med att Israel och Egypten skrev på ett fredsavtal 1979.
På Capitol Hill pågår en inbördes dragkamp mellan kongressledamöter om vad USA borde göra. Veteranpolitikern och senatorn John McCain befarar att ett totalförbud mot Muslimska brödraskapet tvingar de militanta att gå under jorden, men att det inte innebär att de försvinner. McCain är en klok man.

Mursi sitter i militärens förvar och löper risk för att åtalas medan en domstol i går beslöt att den störtade diktatorn Hosni Mubarak får vänta på sin dom i frihet. Mubarak är allvarligt sjuk och det finns en humanitär grund för beslutet. Formellt har han också suttit häktad så länge att frigivningen är möjlig.
Mubarak anklagas för att inte ha militärens våld mot civila 2011 och de liberala krafterna stöder knappast frigivningen. Men å andra sidan är alla liberala krafter i Egypten för tillfället utspelade.
För brödraskapet är det ytterligare ett slag i ansiktet, deras egen ledare Muhammad Badie greps natten till tisdag.
De egyptiska myndigheterna har också erkänt att tiotals demonstranter har skjutits ihjäl i fängelset. Enligt myndigheterna handlade det om att hindra ett flyktförsök, enligt brödraskapet var det en avrättning.

Den militärstödda regimen i Egypten har många mäktiga vänner och det vet de. Men att öppet kalla militären "demokratins räddare" vore en dunderblunder av EU och USA. Turkiet, Natomedlem och en viktig partner för både EU och USA för att fälla Assadregimen i Syrien, har inte mycket till övers för sådana tankegångar. Det största misstaget vore att se Egypten som en isolerad företeelse.