För en hammare ser allt ut som spikar

Två passiva demonstrationsläger som upprättats till stöd för avsatte president Mursi varnades i måndags att militären kommer att upplösa dem, men hur våldsamt det skulle ske kunde ingen förutse. Med bulldozers och gevär körde man i väg de sittande demonstraterna, och fick i stället hela staden på fötter.

Militären meddelade att demonstrantlägren upplöstes på grund av att de var en säkerhetsrisk, men om inte meningen med tilltaget var att skapa en tiofalt större säkerhetsrisk i hela staden, kan man dra slutsatsen att ledningen för armén saknar grundläggande strategiskt och taktiskt kunnande.

Muslimska brödraskapet har nu fått nya martyrer, bland andra ledaren Mohammed el-Beltagis egen dotter, och kommer knappast att lägga sig på rygg i första taget. Armén och försvarsminister Abdel Fattah el-Sisi, som är de facto regent i landet nu, kommer å sin sida inte att upphöra med trycket innan brödraskapet är allvarligt försvagat eller går under jorden.

Problemet med militärstyre är att generaler inte ser politik i demonstrationer, vad de ser är ordnings- och säkerhetsproblem som måste åtgärdas. Diplomaten och vicepresidenten Mohammed ElBaradei ger fortfarande intrycket av att vara den enda som orkar tala för diskussion och fredlig lösning. Just nu verkar ingen vilja lyssna.