Tredje gången gillt för norsk hotellbyggare?

Den norska investeraren Arthur Buchardt ger inte upp. Han vill bygga ett hotell i Helsingfors.

För tillfället siktar han in sig på ett hotell på Busholmen. Det förra försöket stupade på att Buchardt inte ville nöja sig med de sexton våningar som den gällande planen gav hotellbygget på Busholmen. Han ville ha ett torn med trettiotre våningar och såg enligt tidningsuppgifter det som den enda möjligheten att skapa ett lönsamt koncept för kongresshotellet på Busholmen. Fullmäktige röstade i alla fall ned planändringen med en rösts majoritet i maj.

Nu visar det sig att Buchardt har fortsatt förhandlingarna med staden och ändå tycker att också ett sextonvåningshotell, men i kombination med de gamla hamnmagasinen på Busholmen är intressant, och också lönsamt får man förmoda. Det låter bra. Om Buchardt lyckas den här gången blir det i så fall tredje gången gillt. Buchardts första hotelldröm i Helsingfors gällde Skatudden och det så kallade iskubshotellet.

Vad lär vi oss av detta? Att Helsingfors inte är tvunget att genast låta sig förföras av första bästa investerare. Det är dumt att skrämma bort folk som vill investera i Helsingfors, men det är också dumt av beslutsfattarna att inte förhandla fram villkor som också motsvarar stadens och invånarnas intressen.