Andemeningen är att försöka undvika uppsägningar

Metso, Stora Enso, Nokia, Konecranes, Lemminkäinen, Telia Sonera, Itella, Finnair, Talvivaara … listan kan göras lång på företag som varslar och säger upp. Det finns ingen orsak att tro att uppsägningsvågen skulle ebba ut under hösten. De färska konjunkturbarometrarna visar att det inte är bara industrin och exporten som sackar utan också byggnads- och servicesektorn. Om företagen hållit kvar sin personal i väntan på en uppgång är det svårt att längre låta bli att anpassa den till en slimmad marknad.
   Också företag som går på vinst och ger generös utdelning säger upp. Det fräckaste exemplet är verkstadskoncernen Metso, som varslar om en minskning av 750 arbetstillfällen trots att bolaget gjorde en vinst på 8 procent av omsättningen under första halvan av året. Förra hösten ville Metso ge en extra utdelning till ägarna, men tog tillbaka den efter att ha fått dålig respons på att enögt se till kapitalplacerarnas intressen. Visst har Metso också ett äkta behov av omvandling; inte ens en konjunkturuppgång kommer att öka efterfrågan på pappersmaskiner.
   Den förestående sänkningen av samfundsskatten har inte på kort sikt effekt på sysselsättningen och investeringarna. Andemeningen med den är likväl att företagen tar sin del av samhällsansvaret och undviker konjunkturdikterade uppsägningar så långt det är möjligt. Nya produkter och tjänster och skolning av personalen borde vara lösningen.