Urpilainen förhalar själv den viktigaste reformen

Vad som syns är en seg lågkonjunktur, ett akut behov av strukturomvandlingar i näringslivet och ett tilltagande hållbarhetsgap i de offentliga finanserna om inget görs. Vad som inte syns är en snabb ljusning i konjunkturen eller en längre period med stadig tillväxt.
När finansminister Jutta Urpilainen (SDP) presenterade Finansministeriets förslag till statsbudget för 2014 målade hon bakgrunden men gick inte in på vad som kan finnas i de strukturreformer som ministeriet bereder. Budgetförslaget innehåller sådant som regeringen kom överens om i budgetramen i våras, medan nya strukturingrepp för att öka arbetsinsatserna ska komma till beslut före jul.
Urpilainen motiverar sig med att det inte lönar sig att ge konkreta förslag i ett tidigt skede. Logiken är att utspel från hennes sida kan slå knut på förhandlingar som kräver att andra ministerier är med på noterna. Hon kan naturligtvis inte åka solo inom regeringen, men reformer som är tänkta att träda i kraft rätt snabbt skulle behöva vädras i en allmän debatt.
Urpilainen är låst av SDP:s löfte att inte lagstiftningsvägen höja pensionsåldern och hon förklarar återigen att det inte ens skulle vara en effektiv åtgärd. Pensionsreformen bereds under den sittande regeringens tid men det blir följande regering som tar beslut om den. Den viktigaste strukturreformen sitter fast i den längsta tidtabellen.