Bredden kan kompensera avsaknaden av tyngd

Trots att över hälften av landets ministrar, cirka 70 riksdagsledamöter och nästan samtliga finländska Europaparlamentariker deltar i årets Suomiareena, är det fel att kalla veckan i Björneborg för en politikervecka. Under de 125 organiserade diskussionerna avhandlas allt från kommunreformen, EU-frågor och läget i Syrien till frivilliga brandkåren, sociala medier och golf som OS-gren.

De tunga politiska uttalandena har hittills lyst med sin frånvaro i Björneborg och de cirka 20 000 besökarna kommer knappast heller i år att ruskas om av kraftiga politiska utspel. Ett stort avbräck är oppositionsledaren Juha Sipiläs (C) uteblivande på grund av den blodpropp han drabbades av i förrgår.

Det pågående evenemanget ordnas nu för åttonde gången efter att arrangörerna MTV3 och Björneborgs stad fick inspiration av Almedalsveckan i Visby. Trots att också den svenska förlagan har utvecklats till ett brett samhällsevenemang kvarstår partiledarnas linjetal som tillställningens signum.

Det Suomiareena tappar i politisk tyngd, vinner man på den blandade sammansättningen i många paneldiskussioner. Nya tankar föds när debattörer från olika sektorer och med olika synvinklar möts kring framtidsfrågor.

De här tvärkulturella mötena kunde med fördel renodlas och bli evenemangets varumärke.